Ergenlik Döneminde Ailelerin Davranışları

15 Nisan 2015 Devamı

Ergenlik kırılgan bir dönem, kriz ve kimlik kaosunun yaşandığı bir dönem. Kimlik derken bu kültürel kimlik değil, cinsel, kültürel, etnik kimlik kendini tanımlıyor. Rol model olarak ona ne sunuluyorsa çocuk onu içselleştiriyor ve onu benimsiyor. Eğer anne babayı sevmiyorsa öfke vaarsa, hem sevgi hem nefret varsa başka rol modeller alıyor. Mesela hollywood rol modellerini alıyor. O yüzden ergenin eve severek ve sevinerek gelmesi onun akademik başarısından daha önemlidir. Eğer biz çocuğumuza sıcak bir ev ortamı yaratamıyorsak istediğimiz kadar onu en iyi doktor, mühendis yapalım hiç faydası yok. Çocuğa anne değil de müdüre hanım oluyoruz mesela.

Kuralcı ve otoriter aileler ergenlik döneminde çocuğu nasıl etkiliyor?
Hayatın sınırlarını öğretmek anne ve babanın görevi. Ama bu sabun gibi fazla sıkarsanız kaçar gider, gevşek bırakırsanız da kaçar gider. Tatlı bir disiplin olmalı. İçinde sevgi olan disiplin varsa o çocuğu gönüllü itaata sevk ediyor. Eğer içinde sevgi olmayan disiplin varsa gönülsüz itaata sevk ediyor çocuğu. Çocuğu görüyorsunuz mum gibi duruyor ama ergenlikte özerkliğini aldığı zaman eve gelmiyor. Yapılan araştırmalarda bir evde günde 430 civarında hayır cevabı alıyor çocuk, 32 defa da evet cevabını alıyor. Çocuğun doğru davranışlarını ortaya çıkarmalı bunu ne güzel yaptın, bu çok güzel bir davranış gibi. Bir çocuk 5 gün dişini fırçalıyor 1 gün fırçalamıyor. Hemen neden fırçalamadın diye azarlanıyor. Halbuki o 5 gün fırçalamış ve o davranışı takdir edilmemiş. Bu tür durumlar çocuğu evden uzaklaştırıyor. Çocuk sanki eve değilde mahkemeye yargılanmaya geliyor. Mesela çocuk eve geldiğinde annesini gördüğünde ders aklına geliyor. Tabi böyle bir durumda çocuk of yine mi anne diyor.

O hata ile çocuk büyütülmez ama ebeveyn hatasını kabul eder ben hata yaptım derse bu çocuk için çok insani birşeydir. Çocuk ebeveynini daha çok sevmesine sebep olur. Çocuğa bu şekilde örnekde oluyorsunuz. Anne babanın zaten en önemli görevi örnek olmaktır. Hayat dersi vermek değil.

Kategori: Çocuk Psikolojisi, Genel, Haberler