Ergenlerde Depresyon ve Belirtileri

05 Eylül 2016 Devamı

Hızlı duygusal değişimler yaşayan ergenler, bireyselleşme sürecinde aileleriyle problem yaşayabilir. Bu süreçte, ailenin her dediğine tepki verilebilir. Bu tepkiler, öfke patlamaları, kızgınlık nöbetleriyle olabileceği gibi, içe kapanma, odadan çıkmama, sessiz kalma şeklinde de olabilir. Uyku düzeninde değişim; yataktan çıkmamak ya da sabaha kadar bilgisayarla oynamak şeklinde gözlenebilir. Yaşadığı sıkıntılarla kimi ergen çok fazla yemek yiyebilir, kimi ergenin ise iştahı tamamen kesilebilir. Gözlenebilen problem sinyallerinden biri de okul başarısında meydana gelen gözlenebilen değişimler olabilir.

Depresif görünümde olan ergen kendini huzursuz, isteksiz ve yalnız hissedebilir. Öz güven duygusu zedelenmiş olabilir. Sosyal çevreden uzaklaşma, arkadaş edinme problemleri yaşanabilir. Herkesin özellikle ailesinin kendisine karşı olduğu ve kararlarına saygı göstermediğini hissedebilir. Depresif yakınmaların süresi, sıklığı ve şiddeti değişebilir. Depresyonun bir kere mi yoksa birden fazla mı yaşandığı; farklı dönemlerde farklı yakınmalarla ortaya çıkması sebebiyle kolaylıkla belirlenemeyebilir.

Genelde aileler, ergende ruhsal bir rahatsızlık olabileceğini kabul etmekte zorlanırlar. Bu nedenle zamanında profesyonel yardım alamayabilirler.

Daha önce geçirilmiş bir kaygı ya da depresif rahatsızlık var ise aileler dikkatli olmalıdır. Ailede psikiyatrik problemleri olan bireyler var ise diğer aile bireyleri de ruhsal açıdan etkilenebilir.

Ergenin kendi yaşadığı ve çevresinde gelişen problemlerin kaynağını sürekli kendinde ya da çevresinde araması, dikkat edilmesi gereken diğer bir unsurdur. Ergenler sorunları yetişkinlerden farklı olarak huzursuzluk ya da öfkeli davranışlarla ortaya koyarlar. Alkol, sigara ve uyuşturucu gibi bağımlılık yapan maddeler kullanabilirler.

Kategori: Çocuk Psikolojisi, Genel, Haberler