Embriyoların Karıştırılma Riski Var mı?

05 Şubat 2014 Devamı

Bu tabii herkesin ürktüğü ve korktuğu bir şey. Yumurtalar, spermler, embriyolar bin bir kontrolden sonra üzerine isimler laboratuvarda yazılarak saklanıyor. Tıpkı bir kütüphane gibi. Her bir kitabın üstünde etiket var. Kime ait olduğu belli. Bu nedenle karışması mümkün değil. Dikkat ederseniz bugüne kadar hiçbir tüp bebek merkezinde karışma olduğuna dair bir bilgi medyaya yansımadı. Dondurulmuş embriyolar sadece 5 yıl saklanabiliyorlar.

SGK, her çift için yardım yapıyor mu? Kriterler neler ?
Kadın 23 – 39 yaş arasındaysa ve sigortaları 5 yıl ve 900 iş günü prim ödemişlikleri varsa yardım ediyor. Evlilik süresi de 3 yılı geçmiş olmalıdır. Bu durumda olanlarda eğer her iki tüp tıkalı veya hareketli sperm sayısı 5 milyonun altında ise başka hiçbir tedavileri olmasa da rapor çıkartıp tüp bebek yaptırabiliyorlar. Bunun dışındakilerin ise en az iki defa iğne tedavisi sonrası aşılama olmuş olması şartı aranıyor. Eğer her iki tüp tıkalı veya erkekte “azospermi “denilen hiç sperminin olmaması durumu varsa o zaman evliliğin 3 yıl olma şartı aranmıyor.

Rapor Eğitim Araştırma Hastanelerinden veya üniversite hastanelerinden alınabiliyor. Rapor alan çiftler ister devlette ister SGK anlaşmalı özel tüp bebek merkezlerinde deneme yapabiliyorlar. Bu şartlara sahip çiftler 2 kere SGK yardımı ile deneme yapabiliyorlar.

Başarısız bir deneme sonrası kaç deneme yapılabilir? Aradaki bekleme süresi ne olmalıdır?

Bazı durumlarda çocuğun olmayacağı açıktır. Yumurtalar kötü olabilir; döllenme olmayabilir; embriyolar gelişmeyebilir; kadının fiziksel yapısında bebeğin gelişimini engelleyecek problemler olabilir. Bu durumlarda tekrar denemenin bir anlamı yoktur. Bunlar dışında çiftler, deneyebilecekleri kadar denemelidirler. Klinikler de bu konuda çiftlere ellerinden gelen tüm kolaylıkları gösteriyorlar. Başarısız deneme sonrası doğal tedavilerde hemen ertesi ay, iğne tedavisi sonrası yumurta toplandıysa en az 3 ay beklemek gereklidir.

Tüp bebek yapabilmek için tek bir sperm ve yumurta yeterli midir? Kök hücre çalışmaları ne durumda?
Tabii ki elimizde ne kadar çok yumurta ve sperm varsa gebelik şansı o kadar fazla. Ancak yumurta ve spermin az olması gebelik olmayacağını da göstermez. Sadece deneme başına şansın az olacağını gösterir. Bugün yaşı genç olduğu halde yumurtası az olan FSH’sı yüksek olduğu için çocuklarının olmayacağı söylenen, panik halinde oraya buraya koşan bir sürü umutsuz bayan var. Bu hanımların yapmaları gereken tek şey sabırlı olup uğraşmak. Çünkü FSH’nin yüksek olması sadece yumurtanın azaldığını veya zaten az olduğunu gösterir. Yumurta kalitesini ve gebe kalamayacaklarını göstermez. Bunlara doğal tedavi yapılıyor. Evet belki daha çok uğraşıyorlar ama bir çoğu çocuk sahibi olabiliyorlar. Yeter ki umutsuzluğa kapılmasınlar. Tek yumurta ve tek sperm embriyo oluşturuyorsa; bu durum çocuk sahibi olmaya yeter. Kök hücre çalışmaları devam ediyor. Ancak şu anda klinikte uygulanabilir bir yöntem halen mevcut değil. Spermi ve yumurtası olmayan ve bu yüzden çocuk sahibi olamayan çiftler sabırla beklemeliler. Tedavi yapabilmemiz için günümüz şartlarında sperm ya da yumurta bulmamız gereklidir.

Kategori: Anneliğe Hazırlık, Genel, Haberler