Doğumsal Kalça Çıkığının Belirtileri Nelerdir?

12 Nisan 2015 Devamı

Çocuk doğduktan sonra özellikle anne yada doktoru fark edebilir muayene bulguları vardır. Bizim muayene esnasında kalçanın yerine girip çıktığını hissettiğimiz bazı testler var. İlk 2 ay bu testler pozitif sonuç verebiliyor. 2. Aydan sonra bunu anlayamayabiliyoruz.
1. Bacakta tek taraflı ise bir kısalık olabiliyor. Eğer kalça çıkığı tek taraflı ise anlaşılabilir ama iki taraflı bir çıkık varsa iki bacakta kısa olduğu için anlaşılamayabiliyor.
2. Uyluktaki kasık çizgileri asimetrik olabiliyor. Bir tarafta daha fazla bir tarafta daha az olabiliyor. Bu durum normal çocuklarda da %30 görülebilen bir durum ama kalça çıkığında oluyor bu.
3. Yenidoğan çocuklarda muayene olduğu zaman kalçayı yana doğru açtığımızda neredeyse yatak kenarına değebilir normal çocuklarda. Kalça çıkığı olan çocuklarda bacağın yana açılması azalır, bir kısıtlılık oluşur.
Kalça çıkığı olan çocuklar hareket zorluğu çeker mi?
Her hareketi yapar. Özellikle kırsal kesimlerde doktor kontrolüne gidememiş çocuklarda, yürümeye başladıktan sonra topallama ile geliyor. Herhangi bir ağrı sızı olmuyor, fark edilmeyebiliyor. Kalça çıkığı birazcık yürümeyi geciktirebiliyor.
Genelde %60-65 sol kalça çıkıyor. %20-30 civarında da iki taraflı olabiliyor. Doktor muayenesi yetersiz olan çocuklarda, yürüme 4-5 ay gecikiyor ve topallama ile geliyorlar.

Kategori: ÇOCUK HASTALIKLARI, Genel, Haberler