Doğru Beslenmenin Gelişime Etkisi

21 Haziran 2014 Devamı

Beslenme ve Diyet Uzmanı – Prof.Dr.Muazzez Garipağaoğlu anlatıyor…

Çocuklar niçin sağlıklı beslenmeli denildiğinde aslında iki amaç var.
Büyüme çocukluk döneminde farklı ama okul öncesi döneminde, çocuklar ortalama 2 kg ağırlık kazanır 5-6 cm de uzarlar. 6 ayda bir kilo alıp 2 ayda 1 cm uzuyorsa bu çocuk doğru ve normal besleniyordur. Yediği içtiği bu çocuğa yetiyordur. Ama bir de sağlığı korumak var.

Sağlığı hem bugün koruyacağız çok güzel besleneceğiz,vitaminler alacağız, mineraller alacağız, çeşitlilik yapacağız, vücudumuzu zinde tutucaz çocuklar yuvaya gidiyor orada hepsi enfeksiyon kapıyor.

Çocuğun bugünde sağlığını koruması yetmiyor. Bir de gelecekteki sağlığını yani biz çocuğun 50 yaşındaki damarını düşünmemiz lazım, şişmanlıktan çocuklarımızı bu yaşlarda korumamız lazım çünkü bugün şişman olan çocukları anne babalar, toplum bekliyor ki ergenlikte atar hayır atmıyor. Onun için şişmanlıktan, ilerideki şeker hastalığından, ilerideki kanserden, damar hastalığından koruyacağız.

Doğru seçim çok önemli bebeğin genetik olarak getirdiği ağız tatları var. Şeker tadına çocuklar bayılıyor. Peki nasıl test ediliyor bu yüz mimiklerinden, acıya bağrıyorlar, çığlık atıyorlar ama sonra acıyı öğreniyorlar. Şunu söylemeye çalışıyorum eğer biz çocuklarımıza küçük yaşta güzel tatları öğretirsek onlar gerçekten kalıcı oluyor.

Çocuk okul öncesi dönemde katıyı, sıvıyı, yiyecekleri, yiyeceklerin rengini öğrenecek. Çocuk normalde kendi tercihini bilmiyor. Biz hep dışarıdan onlara domine ediyoruz.
Çikolatayı ödül olarak öğretiyoruz.

Okul Öncesi Beslenme hakkında merak ettiklerinizi buradan bulabilirsiniz…

 

Kategori: Soru-Cevap