Doğru Bakıcı Nasıl Seçilir? Bakıcı Seçerken Nelere Dikkat Edilmeli?

21 Haziran 2014 Devamı

Çocuk Gelişimi Uzmanı-Şenay Yılmaz anlatıyor…

Ben bir uzman olarak kendi kızımı öncelikle anneanne ve babaanneye bıraktım. Bakıcıya karşı genel olarak toplulumuzda bir ön yargı var. Bunun bir çok sebebi var. Bir anne olarak duruma baktığınızda açıkçası öncelikle anneanne ve babaanneyle bu sürece girilmesini düşünüyorum. Eğer anneanne ve babaanne çocuğa bakabilecek, onun ile beraber vakit geçirebilecek, hem sağlık konusunda hem de yaş konusunda uygunsa benim önceliğim odur.

Bakıcı seçerken nelere dikkat edilmeli?
Tanıdık birini yada tanıdık olamıyorsa referans olabilecek biri çok önemli bu kişinin mutlaka çocukla yaşamışlık tecrübesinin olması şart.

En azından 2-3 defa mutlaka çocuk bakımı ve bakıcılığı yapmış olması çok önemli.
Bakıcı alımında aileler genelde gazeteye ilan veriyor. o zaman öncelik olarak tecrübesi var mı diye soruyoruz. Bununla ilgili mutlaka referans numaralarını alın.

Çocuğun gelişimi hakkında bilgisi ne? Ev güvenliği diye bir şey var. Çocuk bir yere çarptı veya düştü bununla ilgili ilk yardım önlemlerini biliyor mu?

Çocuğa yaklaşımı da çok önemli. Mesela ödül sistemi, ceza sistemi ne?
Bakıcı eğer gündemdeyse ayrılma aşamasındaysa bu aşama aşama olmalı. Bakıcı alındığı zaman bakıcı anne ile beraber bakıcı çocuğa bakmalı bu bir hafta 10 gün de olabilir. Ailenin yaşam şartlarına bağlıdır. Bakıcı, anne , çocuk üçü bir arada bu sürece ilk başta böyle başlamasının uygun olduğunu düşünüyorum.

Genelde annelerde malesef bir süre sonra bakıcı kıskançlığı başlar. Anne eve geldiğinde bakıcıyı aradığını hisseder.
Yabancı uyruklu bakıcılarda ben danışanlarımdan yola çıkarak yatılı kalıyorlar, yemeği yapıyorlar, gerekli ihtiyaçları karşılıyorlar, çocuğun genel bakımını yağıyorlar ve gerçekten 1000-1500 gibi ücretlerle değişen bir rakam. Ev ekonomisi için gerçekten çok rahatlatıcı. Eve temizlik için bile bir bayan tuttuğunuzda bu rakamlara geliyor arada hani çocuk da geçmiş oluyor.

Benim şahsi fikrim çocuğu zaten ilk 3 yaşından sonra özellikle de 3-5 yaş arasında ana dilini çok iyi öğrenmesi lazım. Burada farklı bir dil yapısı giriyor, farklı bir kültür giriyor bu kültür içerisinde sadece konuşmayı baz almak doğru değil. tutumlar, insan ilişkileri, olaya bakış şekli, bir çok etken var. O yüzden eğer olabiliyorsa benim önceliğim Türk diyebileceğimiz bizden birisi olması. Ama hiçbir seçenek yoksa da yine diğer tarafta düşünebilir ama çok iyi analiz etmek gerektiğini düşünüyorum.

Kategori: Soru-Cevap