Diş Eti Sağlığınız İçin C Vitamini Şart

08 Aralık 2015 Devamı

15 yaşından büyük yetişkinler için günlük önerilen 60 miligram C vitamini miktarını yeterli ölçüde alamıyorsanız, diş eti hastalıklarına yakalanma riskiniz çok yüksek.

Kanama, beslenme biçiminizle ilgili bir durum olabilir. Günde 60 miligramdan az C vitamini tüketenlerin, günlük önerilen miktarın üç katı olan 180 miligram C vitamini tüketenlere göre, diş eti hastalığına yakalanma riski yüzde 150 daha fazladır. C vitamini diş eti sağlığını etkiler. Basit olarak söylemek gerekirse vücut, kemikleri ve kan hücrelerini güçlendirmek için, dişlerinizi diş etlerinize tutturmak için ve vücudunuzun büyümesi, doku tedavisi ve yara iyileşmesi için gereken “hücrelerarası bağı” oluşturmak için yeterli C vitaminine gereksinim duyar. C vitamininin, tüm dokuların lifli yapılarını meydana getiren temel protein olan kolajenin üretimi için hayati olduğu tespit edilmiştir. C vitamini güçsüz diş etlerini güçlendirerek diş eti tabakasının bakterilerce girilmesine karşı dayanıklılığını artırır. Diş fırçaladığınızda ya da diş ipi kullandığınızda diş etleriniz kanıyor, tahriş oluyor, hassaslaşıyor, şişiyor ya da kızarıyorsa, bu ‘gingivitis’ olarak adlandırılan erken diş eti hastalığınız olduğuna işarettir. Plaklardaki bakteriler diş etlerinizi enfekte eder ve bunların diş etlerinde çekilmelerine ve bunun sonucu da burada ceplerin oluşmasına neden olur, bu ceplerde daha çok bakteri saklanarak ürer. Eğer önlem alınmazsa, bu enfeksiyon dişlerinizin köklerine ve çene kemiğine saldırır ve diş kaybına neden olabilecek geri dönülmez hasarlara neden olur. Bu aşamada gingivitis daha ciddi bir sorun olan diş eti hastalığına dönüşür ve bu da, yetişkinlerin diş kaybının en önde gelen nedenidir..

Pek çok meyve ve sebze C vitamini deposudur, ancak oksijen, yiyeceklerdeki C vitaminini yok ettiği için bu meyvelerin taze tüketilmesi gerekir. Acı kırmızıbiber, kırmızı ve yeşil tatlı biber, lahana, maydanoz, brokoli, karnabahar, çilek ve ahududu, portakal, mandalina, limon, ıspanak, yeşil soğan, soya fasulyesi, kavun, domates, bezelye.

Kategori: Genel, Haberler, Sağlık & Güzellik