Devam Sütü Nedir? Ne Zaman Verilmelidir?

03 Ağustos 2016 Devamı

Normalde bebek büyüdükçe anne sütünün içeriği de bebeğin ihtiyaçlarına göre değişir. Bu mükemmel bir şeydir. Ancak formül sütlerde böyle bir şey yoktur. Bebeğin ayına göre değişik aylarda farklı içerikte sütler üretmek gerekir. Altıncı aydan sonra verilen formül bebek sütlerine devam sütü denmektedir.

Tüm bebeklere devam sütü verilir mi?

Bütün bebeklerin devam sütü alması diye bir şey yoktur. Anne sütü yeterliyse kesinlikle devam sütü verilmemelidir. Anne sütü olmayan veya yetersiz olan bebeklere altıncı aydan sonra anne sütü yerine verilmeli. İlk aylarda verilen bebek sütüne göre daha besleyici daha çok tok tutan ve sindirimi biraz daha zor olan süttür.

Devam sütü ne zaman verilir?

İster anne sütü alsın, isterse devam sütü alsın altıncı aydan sonra bebekler ek gıdaya da başlar. Çocuğun durumuna ve ihtiyacına göre sebze çorbaları, yoğurt, kahvaltı, tarhana çorbası, kaşık maması gibi ek gıdalar verilebilir. Bunların hepsi her çocuğa verilmez. Çocuğun ihtiyacına göre bunlardan 1-2 tanesi gün içinde öğün olarak verilip geri kalan öğünler devam sütü verilir. 6 -8 aylık bir bebeğe günde 4 defa devam sütü verilebilir. Gün içinde hangi saatte vereceğiniz çok önemli olmamakla beraber ek gıdaları genellikle gün içinde verilmeli. Sebze çorbası ve yoğurdun gece verilmemesi öneriliyor.

Ne kadar devam sütü verilmeli?

Doğru orantıda hazırlamak ve doğru zamanda vermek kaydıyla bebeğin ne ne kadar yiyeceğine karışılmamalı. Bebek istediği kadar yemeli.

Bu kurallara dikkat!

  • Bir çocuğa ne vereceğimiz ve ne zaman vereceğimiz bizim kararımız; ne kadar yiyeceği her zaman çocuğun kararıdır. Çok fazla ya da az da yese ona saygı göstermeliyiz. Az yedi diye zorlamamalıyız.
  • Öğün araları 3-4 saat olmalı, gece bir kez uzun bir ara vermeliyiz (6-7 saat) . Bebek büyüdükçe mide hacmi de artacağından bir öğünde yediği miktar artacak, buna karşılık öğün araları uzayacaktır.
  • Dokuzuncu aydan itibaren ek gıdaları sabah-öğlen-akşam şeklinde büyükler gibi üç ana öğün halinde toplayıp aralarda da 3 öğün yiyebildiği kadar devam sütü verebiliriz.
  • 1 yaşından itibaren çocuk büyükler gibi 3 öğün normal yemekleri menü şeklinde çeşitlendirerek (tuz ve şeker yok ya da çok az) yemeli, 2 öğün de devam sütü verilebilir. Yine bir yaşından sonra anne sütü almıyorsa gece beslenmemeli.

Kategori: Bebeğim, Genel, Haberler