Çocuklukların Psikolojik Sorunları

08 Aralık 2013 Devamı

ÇOCUKLUK DÖNEMİ YAŞANAN RUHSAL SORUNLAR

Çocuklar, yetişkinlerin küçük bir kopyası değil tam aksine devamlı değişen ve gelişen bir varlıktır. Mantıklı düşünme yeteneği sınırlı ve kendisini ifade etme becerisi zayıf olan çocuklar bencil ve isteklerini engelleyemez ve hemen yerine getirilmesini isterler. Benmerkezci olup evresinde olup bitenin her şeyi kendisiyle ilişkili olduğu düşüncesi içerisindedirler. Bir çocuğun ateşinin yükseldiği kolayca anlaşılabilir, fakat psikolojisindeki bozulmayı anlamak o kadar kolay olmayabiliyor. Ruh sağlığı sorunları ancak davranışlardaki değişikliklere dikkat ederek teşhis edilebilmektedir.

ÇOCUKLARIN PSİKOLOJİK SORUNLARININ BELİRTİLERİ VE TEDAVİSİ

Ruh sağlığı problemleri, her beş çocuktan birinde herhangi bir zamanda ortaya çıkabilmektedir. Depresyon, kaygı, uyum ve yeme bozuklukları ve dikkat eksikliği ile hiperaktivite ruh sağlığı problemlerinden sadece bazıları. Bu dönem de ruhsal rahatsızlıklarda belirti sıklıkla yetişkinlerden farklı bir şekillerde olmaktadır. Yetişkin depresyonunu andıran belirtilerin yanı sıra, okul fobisi, gece yatak ıslatma, gündüz altına kaçırma, öfke nöbetleri ve okuldan kaçma gibi belirtiler görülür. Her çocuğun ruh sağlığı oldukça önem taşımaktadır. Bu tür problemler acı verici ve ciddi olabilmektedir. Ruh sağlığı sorunları, yardım edilmediği takdirde, okulda başarısızlığa, alkol ya da ilaç kullanımına, aile ile çatışmaya, şiddete ve hatta intihara yol açabilmektedir. Çocukların gelişim dönemlerinde, çocuğun yeteneklerine anne ve baba destek olmalı, sınırlılıklarını kabul etmelidirler. Anne ve babanın hedefleri başka birinin beklentilerine göre değil de çocuğun yeteneklerine ve ilgilerine göre oluşursa ruh sağlığı problemlerine karşı önlem alınabilir. Çocuğun yeteneklerini başka çocuklarınkilerle kıyaslama yapmak oldukça yanlış bir davranış olacaktır. Çocuğu tek başına değerlendirmeli ve çocukla birlikte olmak için düzenli olarak zaman ayrılması gerekmektedir. Çocuğun duygularını ifade etmesi için teşvik etmeli ve duygularına saygı gösterilmesi de oldukça önem taşır.

Anne ve baba yaşamın iniş ve çıkışlarında çocuğun yanında olmalı ve çocuğun problemlerin üstesinden gelebileceğine ve yeni yaşantılarla baş edebileceğine güvenildiğini göstermelidir. Çocukların ruh sağlığı açısından oldukça önem taşıyan bir noktada çocuğun koşulsuz sevilmesidir. Özür dileme, işbirliği, sabır, bağışlama ve başkalarıyla ilgilenmenin öneminin çocuğa öğretilmesi gerekir. Çocukların ruh sağlığı söz konusu olduğunda bazı değişimlere dikkat ederek önlem almak ileride oluşabilecek daha ciddi problemler açısından oldukça önemlidir. Çocuğun okul durumunda kötüleşme, genellikle zevk aldığı şeylere ilgisini kaybetme, uyuma ve yeme alışkanlıklarında açıklanamayan değişmeler göstermesi, arkadaşlarından ya da ailesinden uzaklaşarak hep yalnız kalmayı istemesi ve yaşamı başa çıkılamayacak kadar zor bulma ve intihardan ya da ölümden söz etmesi durumlarında çocuğun ruh sağlığının bozulmasına dair belirtilerdir. Çocukta gösterilen bu belirtiler karşısında uzman yardımına başvurulmadığı takdirde, alkol ya da ilaç kullanma, yaşamı tehlikeye sokacak şeyler yapmaya başlaması gibi daha ciddi problemler ile karşılaşılabilir ve daha da önemlisi bu problemler ölüm ile sonuçlanabilir.

Kategori: Çocuk Psikolojisi, Genel, Haberler