Çocuklarda ‘Zona’ Hastalığına Dikkat

22 Şubat 2015 Devamı

Uzmanlar, suçiçeği geçiren çocuklarda görülen ve halk arasında “gece yanığı” olarak bilinen zona hastalığında göz kapağı ve korneada ortaya çıkan döküntü ve kızarıklıkların görme kayıplarına neden olabileceğini söyledi.

Suçiçeği hastalığı geçirildikten sonra “varisalla zoster” denilen virüsün sinir köklerinde gizli kalabileceğini, bu gizli kaldıktan ve vücudun direnci düşmedikten sonra çok ciddi bir hastalık yapmaz. Stres, güneşte kalma veya buna benzer vücudu fizyolojik olarak sıkıntıya sokan bazı durumlarda bu virüs ortaya çıkar.

Çocuk gece yatıp sabah kalktığında vücudunun tek bölgesinde, yani o sinire uyan deri bölgesinde döküntüler ortaya çıkar. Vücutta kızarıklık, deri bölgesinde yanma, karıncalanma ve acıma duygusu, kabarıklar, kaşıntı olabilir ama yanma ve ağrı biraz daha fazla olur. Bu döküntü vücudu tam ortasından bölerek ortaya çıkar. Bu da en önemli bulgusudur ya gövdenin sağ tarafındadır ya da sol tarafındadır. Sadece o sinirin geçtiği bölgede oluşur, başka hiçbir bölgede görülmez. Çocukta bağışıklık sistemi baskılanmışsa döküntülerin özellikle gözü tutması veya beyni etkilemesi durumunda sıkıntı olabilir. Aileler, bu zamanlarda doktora başvurmalıdır. Onun dışında 15-20 gün içerisinde kendi kendine geçen ve bir tedavi gerektirmeyen hastalıktır. Enfeksiyon buluşmazsa döküntüler kaşınmazsa iz kalma oranı düşük.

“Gece yanığı gözü tutuyorsa görme yetisi düşebilir”

Döküntülerin gözün ön tabakasını etkilemesi ve tedavi edilmemesi durumunda kornea denilen tabakanın bütünlüğü bozulabilir, gözde kalıcı iz bırakabilir ve görme yetisini düşürebilir. Bu nedenle aileler biraz daha dikkatli olmalıdır. Eğer sık tekrarlıyorsa hem ağızdan hem de lokal verilen merhemlerle gece yanığının tedavisi mümkündür.

Çocuklara suçiçeği aşısı yaptıralım, suçiçeği ve buna bağlı gece yanığıyla karşılaşmayalım. Bu hastalıklar aşıyla engellenebilir.

Kategori: ÇOCUK HASTALIKLARI, Genel, Haberler