Çocuklarda Sağlıklı Olmayı Amaçlayın

30 Mayıs 2016 Devamı

İki yaşından küçük bebeklerde yağ kısıtlamasına gitmek doğru ve gerekli değildir. Bebekler beslenmelerinde fazla yağ bulunduğu için yağlanmazlar. Bebeklerin şişman olmasının nedeni çok fazla veya çok sık beslenmeleridir. Bunun da nedeni, genellikle anne-babalar ve büyük annelerin iyi besleme ile fazla besleme arasındaki çizgiyi belirlemekte zorlanmasıdır.

Buna karşın az yağlı yiyecekler 2 yaş ve üzerindeki çocuklar için uygundur. Örneğin az yağlı süte geçilerek çocuğun beslenmesinde yağ miktarı önemli ölçüde düşürülmüş olur. Bunun yanında öğün aralarında taze meyveler, kuru tahıllı gıdalar, galetalar gibi yağsız yiyecekler verilmelidir. Havuç, salatalık ve marul da ara öğünlerde yenebilecek son derece sağlıklı seçeneklerdir. Ancak 3 yaşından küçük çocuklar çiğ sebzeleri çiğnemekte zorlanabileceğinden, bu tip şeyleri yerken tıkanma riskine karşı dikkatle gözlenmelidirler.

Ayrıca çocuğun beslenmesinde gıda piramidine uymaya özen gösterilmelidir. Çocuğa günde 6-11 porsiyon tahıllar, pirinç ve makarna, 3-5 porsiyon meyve ve sebze, 2-3 porsiyon et, tavuk ve süt ürünleri verilmelidir. Yağlı ve şekerli gıdalar ise ölçülü tüketilmeli ve her bir besin grubundan yağ oranı düşük gıdalar tercih edilmelidir.

Yağ fiziksel hareket için gerekli enerjiyi sağladığından yetişkinlerin ve çocukların beslenmesinde belli ölçüde yağ mutlaka yer almalıdır. Çocukların hareketi daha fazla olduğundan aldıkları yağı yakma şansları da daha yüksektir.

Anne-babalar çocuklarını egzersize özendirmeli ve televizyon ve bilgisayar başında geçirilen süreyi mutlaka kısıtlamalıdırlar. Çocuklar sadece en kötü havalar haricinde her gün dışarıda rahatlıkla ve güven içinde koşabilecekleri, top oynayabilecekleri, tırmanabilecekleri oyun alanlarında oynamaya teşvik edilmelidir. Anne-babalar da düzenli yürüyüş yaparak ya da bisiklete binerek çocuklarına örnek olabilirler.

Hayatın ilk yıllarında oluşturulan sağlıklı yaşam tarzının devam ettirilme şansı da yüksek olmaktadır. Çocuğunuzun aldığı yağ miktarını kısıtlamayı düşünüyorsanız, doktorunuza veya bir diyetisyene danışmanız doğru olacaktır.

Kategori: Beslenme, Genel, Haberler, Sağlık & Güzellik