Çocuklarda Klip Sendromu Nedir?

13 Mart 2014 Devamı

Çocuklarda Klip Sendromu Nedir? Bakıcı Kadın Sendromu, Bebek Gelişimi, Çocuk Gelişimi, Çocukların Gelişiminde Televizyon, Televizyonun Çocuklara Etkileri, Televizyonun Çocuklar Üzerindeki Etkileri, Çocukların Gelişim Süreci ve Televizyon, Televizyonun Çocuklara Zararları

Psikiyatri Uzmanı – Prof.Dr.Nevzat Tarhan anlatıyor…

Klip Sendromu Otizm ile karışan bir durum. Çocuk oyun gibi gerçek hayattan kopup televizyonu açıp özellikle müzik kanallarını renkli olduğu için çocuğun çok hoşuna gidiyor. Çocuk 7 saat izliyor müzik kanallarını hem bir şeyler atıştırıyor hem seyrediyor beynin şakak lobu dediğimiz lob sözcük üretmeye yeteneği olan bir bölgedir, lob sözcük üretecek sağ beyin anlam katacak limbik sistemide duygu katacak sözcüğe beynin 3/2 si çalışır sözcük üretirken. Devamlı televizyon izleyen çocukta sözcük üretmeyle beyin bölgesi çalışmıyor. Çünkü sağ beyin sözcük üretmeye ihtiyaç duymuyor. Kelime, sözcük, anlam katma gelişimi beyin  hücreleri gelişmediği için çocuk 4 yaşına geliyor hala konuşmamış. Gecikmiş konuşma diye getiriyor bir bakıyorsunuz ki bütün gün evde çocuk klip seyretmiş. O yüzden halk arasında klip sendromu denir.

3 yaşına kadar anne baba gözetimi olmadan televizyon seyretmemek gerekir. 3 yaşından sonra da muhakkak ebeveyn gözetimi gerekiyor. Çocuğu televizyon karşısında serbest bırakmak hem ruhsal hem zihinsel gelişimi etkiliyor. Bu nedenle eğer televizyon seyredilecekse beraber seyretmek oradaki oyunları yorumlamak, oradaki gerçekçi olmayan bizim kültürümüze uymayan şeyler varsa  şiddet örnekleri varsa onu onaylamadığını hissettiği zaman annenin babanın çocuk rahatlar. Eğer anne baba onu onaylıyorsa çocuk o zaman onu öğrenir. Yani çocuk oradaki bilgiyi hemen alıyor diye de korkmamak lazım. Anneye babaya gözünün ucuyla bakar yüz ifadeleri onaylıyorsa benimser onaylamıyorsa o da reddeder.

 

Oyun ve Oyuncak hakkında tüm merak ettiklerinizi buradan öğrenebilirsiniz…

 

Kategori: Soru-Cevap