Çocuklarda Egzama ve Belirtileri

03 Kasım 2015 Devamı

Egzama ciltte oluşan alerjik bir hastalıktır. Aile geçmişinde egzama, saman nezlesi, astım gibi alerjik vakalar görülen bebekler daha fazla risk altındadır. Ayrıca çeşitli besinler, kimyasallar, deterjanlar, stres, kozmetik ürünler, pudra, yünlü kıyafetler çocukta alerjiye yol açabilecek etkenlerdir. Bu alerjik etkenlerden dolayı da egzama oluşabilir.

Besinlere yönelik gösterilen alerjik tepkide inek sütünün önemli bir yeri vardır. İnek sütü ile beslenmeye başlayan çocuklarda buna karşı bir alerjik reaksiyon gelişerek egzamaya yol açabilir. Bundan dolayı bebekleri mümkün olduğunca anne sütü ile beslemekte fayda vardır. Zaten Dünya Sağlık Örgütü de bebeklerin mümkün olduğunca uzun süre emzirilmesi konusunda tavsiyede bulunmaktadır.

6 aylık – 2 yaş arasındaki çocuklarda egzama daha fazla görülür. Anne sütü ile beslenen bebeklerde ise daha az görülmektedir. Katı gıdalarla beslenmeye başlayan çocularda da birden görülebilir. Egzama çoğunlukla 5 yaşına kadar geçer. Bazı çocuklarda da tekrarlanabilen bir rahatsızlıktır.

Egzamanın belirtileri nelerdir?
Önce yanaklarda başlayan ve sonra vücuda yayılabilen alerjik bir cilt hastalığıdır. Ciltte kızarıklıklar görünür. Sonra bu kızarıklık ciltte kabuklanmaya ve dökülmeye yol açar. Kabuklanmalar kahverengimsidir. Yanaklar, alın bölgesi, bacaklar, kollar, diğer deri kıvrımları ve kulak arkalarında daha yaygın olur. Ciltte sivilcelenmeler olur ve zaman içinde kanamaya başlar. Egzama bebeklerde en çok öncelikle yanak bölgesinde görülür. Tabi eğer gerekli tedaviye erkenden başlanmaz ise egzama vücudun diğer yerlerine de yayılabilmektedir.

Ayrıca egzama görülen yerlerde şiddetli kaşıntı ve yanma da olur. Bu kaşıntıdan dolayı çocuk sürekli o bölgeyi kaşır ve tahriş eder. Tahriş olan bölge enfeksiyon kapabilir.

Egzaması olan çocuk için acil durumlar nelerdir?
Egzama görülen çocuk her halükarda hekime gösterilmelidir. Fakat özellikle aşağıdaki bazı acil belirtilerde zaman geçirmeden çocuğu hekime göstermek gerekecektir. Tedavisi geciken, tedavi edilmeyen ve uzun süre geçmeyen egzama vakalarında deride kalınlaşma, çatlama gibi sonuçlar da görülebilr.

  • Egzamanın çok yayılmış ve kabuklanmanın bir hayli artmış olması
  • Egzamanın aşırı derecede kaşıntılı olması ve yanma yapması
  • Egzama görülen yerlerin enfeksiyon kapması ve akıntı olması

Kategori: ÇOCUK HASTALIKLARI, Genel, Haberler