Çocuklarda Değersizlik Duygusu İleride Sosyal İlişkilerde Nasıl Ortaya Çıkıyor?

31 Aralık 2015 Devamı

Eğitimci-Yazar/Dr.Özgür Bolat anlatıyor…

Anne baba çocuğun küçükken yaptığı her şeyi yargılarsa, sürekli baskı yaparsa, çocuk kendine diyor ki “bende bir sorun var” ve kendisinde bir değersizlik duygusu başlıyor.

Peki bu değersizlik duygusu ileride sosyal ilişkilerde nasıl ortaya çıkıyor?

Birisiyle tanışacak, “şimdi ben gidip tanışırsam ben değersizim, o da benim değersiz olduğumu keşfeder ve keşfederse beni sevmez”  diyor ve kendisini geri çekiyor ve utangaçlık bu şekilde başlıyor.

Bir şey yapmaktan korkuyor çünkü başarısız olursa ne olacak yargılanacak ve öz kimliği zarar görecek. Aile çocuğunu ne kadar yargılarsa, çocukta öz kimliğini korumak için, yeni bir şeyler yapmaktan, yeni insanlarla tanışmaktan kaçıyor ve yeni insanların onu tanımasına izin vermiyor ve sessiz kalıyor. Utangaç çocukların gözlem becerisi çok yüksek. Ortamı hemen okuyabiliyorlar. Çünkü siz sürekli yargılandığınız için ortamda sizi yargılayacak bir  insan var mı diye tetikte olursunuz.

Duygu gözlem becerileri çok yüksek diğer insanların duygularını anlayabiliyorlar, yargılanmaktan çok korkuyorlar, bir şeyi çok iyi yapamayacaklarını düşünürlerse o işlerden kaçıyorlar. Bunların hepsinin temelinde anne babanın psikolojik kontrol yapması yatıyor.

Sorumluluk Sahibi Çocuk Nasıl Yetiştirilir hakkında merak ettiklerinizi buradan bulabilirsiniz…

 

Kategori: Soru-Cevap