Çocuklar Hangi Hastalıklarda Okula Gönderilmemeli?

03 Haziran 2014 Devamı

1. Burun akıntısı ve öksürük
Burun akıntısı olan çocuklar, burun akıntısı haricinde kendilerini iyi hissediyorlarsa okula gidebilirler. Ancak sürekli bir burun akıntısına şiddetli öksürük de eşlik ediyorsa çocuğunuzu evde tutmanız daha doğru olacaktır. Ayrıca öksürüğe hızlı veya zorla nefes almanın eşlik etmesi durumunda da çocuğu okula göndermemelisiniz.

2. Karın ağrısı
Karın ağrısı -anksiyete (kaygı) kaynaklı- çocukların en yaygın şikayetlerinden biridir. Ağrı çok şiddetli gözükmüyorsa ve çocuğunuzun genel durumu iyiyse okula gönderebilirsiniz. Karın ağrısına ishal ya da ateş eşlik ediyorsa, çocuğunuzu okula göndermeyin ve ağrı şiddetli gibi gözükmesi ya da birkaç gün devam etmesi halinde doktorunuza danışın.

3. Döküntüler
Döküntünün nedeninin belirlenmesi önemlidir. Eğer döküntü bir alerjiden kaynaklanıyorsa, okula gitmesinde bir sorun yoktur. Ancak açıklanamayan döküntüler kızamık ya da suçiçeği gibi bulaşıcı hastalıkların belirtisi de olabilir. Döküntüye huzursuzluk, rehavet, olağan dışı bir ağlama ya da genel bir rahatsızlık hali eşlik ediyorsa çocuğunuzu okula göndermeyin ve bu belirtileri doktorunuza anlatın.

4. Kusma
Kusan bir çocuk kesinlikle okula gönderilmemelidir. Kusma durumunda, kusmanın nedeni kesin olarak belli değilse (örneğin yeni bir yiyeceğe tepki gibi) durumu ek kısa zamanda doktorunuzla görüşmelisiniz.

5. Ateş
37.7 dereceyi aşmayan ateş çoğunlukla endişe gerektirmez. Ancak ateşin 37.7 derecenin üzerinde olması ve ateşe boğaz ağrısı veya döküntülerin eşlik etmesi daha ciddi bir hastalığın işareti olabilir. Bu durumda çocuğu okula göndermeyin ve doktorunuzla görüşün.

6. Kulak ağrısı
Grip sırasında akut orta kulak enfeksiyonu (akut otitis media) sık görülür. Aniden ortaya çıkar ve ateş, bulantı, kusma kulak ağrısına eşlik edebilir. Genellikle çocuk sırt üstü uzandığında, ağzında bir şey çiğnerken ya da emerken ağrı şiddetlenir ve geçici işitme sorunlarına neden olabilir. Çoğunlukla gece kulak ağrısı daha şiddetli olur ancak ağrı sabah kaybolabilir. Kulak zarı gerisinde sıvı birikmesi genellikle östaki borusunda bir tıkanıklık sonucu meydana gelir. Kulakta bir patlama sesi ve doluluk hissine neden olur. Boğaz ağrısı ve diş sorunları da yayılarak kulakta ağrı hissine neden olabilir.

Kulak ağrısı olduğunda nedenini belirlemek üzere çocuğunuzu aynı gün içinde doktora götürmelisiniz. Bu arada kendisini iyi hissediyorsa, başka bir rahatsızlığı ve ateşi yoksa, yiyor ve içiyorsa, ağrı kesici ile kulak ağrısı kontrol altına alınabiliyorsa okula gönderebilirsiniz. Ancak ağrı kesiciye rağmen ağrısı devam ediyorsa, derslere konsantre olması mümkün olmayacağı için okula göndermeniz anlamsız olur. Böyle bir durumda, aynı gün içinde çocuğunuzu doktora götürmelisiniz.

7. Boğaz ağrısı
Hırıltılı nefes, gözlerde sulanma, hafif ateş, hafif baş ağrısı varsa boğaz ağrısı büyük olasılıkla virüs kaynaklıdır ve ilaç almadan kendiliğinden iyileşecektir. Ancak boğaz ağrısına eşlik eden ateş, karın ağrısı, başağrısı, bezelerde şişme ve döküntü gibi belirtiler bakteriyel enfeksiyona işaret eder. Ateşin olmaması ve gözlerde sulanma, boğaz kuruluğu ve burun akıntısı ise büyük olasılıkla alerjik kökenlidir.

Çocuğunuzun ateşi yoksa, yeterince yiyip içebiliyorsa, enerjisi yerindeyse ve boğaz ağrısı pek rahatsızlık vermiyorsa, bu belirtiler kalıcılık göstermediği veya daha da şiddetlenmediği sürece okula göndermenizde sakınca yoktur.

Lenf bezlerinde şişme varsa, yutkunmakta zorluk çekiyorsa baş veya karın ağrısı varsa ve döküntü veya 38.5 derecenin üzerinde ateşi varsa okula göndermeyin ve aynı gün içinde; yutkunamıyor veya nefes almakta zorlanıyorsa çocuğunuzu okula göndermeyin ve gecikmeden doktora başvurun.

8. Gözde kızarıklık ve çapaklanma
Yaygın olarak görülen bir göz enfeksiyonu olan konjonktivit gözün beyaz kısmının kızarık gözükmesine ve kaşıntıya neden olur. Akıntı nedeniyle sabah göz kapakları birbirine yapışmış olabilir. Gözün biri veya her ikisi de etkilenmiş olabilir. Virüsler, bakteriler veya alerji göz kızarıklığına neden olabilir. Kornea dokusunda bir zedelenme de göz ağrısı, kızarıklık, gözde aşırı sulanmaya neden olabilir. Ayrıca gözde kaşıntı, boğaz kuruluğu ve şeffaf sıvı burun akıntısı çevresel bir alerjiye işaret edebilir. Bu durumda gözleri kıpkırmızı gözükse bile bulaşıcılık söz konusu değildir.

Çocuğunuz soğuk algınlığı geçiriyorsa ve gözlerinde hafif bir kızarıklık olsa da, herhangi bir akıntı yoksa kendiliğinden geçecek bir viral göz enfeksiyonu söz konusu demektir ve bu durumda okula gitmesinde bir sakınca yoktur. Aynı şekilde alerji kökenli şikayetlerde de okula gitmesinde sakınca olmaz.

Sabah uyandığında gözkapakları birbirine yapışmışsa, ateş, kaşıntı, kızarıklık, alt veya üst göz kapağında şişlik, göz kenarında bir tahriş veya içi sıvı dolu bir kabarcık olması durumunda çocuğunuzu okula göndermeyerek doktora başvurmanız gerekir.

9. Kesikler ve yaralanmalar
Kir ve bakteriler kesik ve yaraların enfekte olmasına neden olabilir. Herhangi bir kesik veya yaralanma durumunda kanama durduktan sonra alanda bulunan yabancı materyalleri çıkarmalı ve yumuşak bir sabun ve suyla temizlemelisiniz. Yara veya kesik alanı temizledikten sonra bir antibiyotikli merhem uygulayarak, bandajla kapatın.

Kesik derinse veya ağzı açılıyorsa, yara kenarları parçalı veya bir araya gelmiyorsa, çocuğunuzun yüzünde ağzı genişleyen bir kesik varsa, kesiğin içindeki yabancı maddeleri çıkarmak mümkün olmuyorsa, dakikalar boyunca baskı uygulamanıza rağmen kanama durmuyorsa doktora başvurmalısınız. Örneğin çiviye basmak ya da hayvan ısırığı gibi bir nedenle derin veya kirli bir kesik oluşması durumunda çocuğunuzun aşıları tam değilse, tetanos aşısı uygulamak gerekli olabilir.

10. Şişlik ve morluklar
Yumuşak doku zedelenmeleri ağrı, şime ve deride renk değişikliklerine neden olabilir. Çocuğunuz ağrı belirtisi göstermeksizin faaliyetlerine devam ediyorsa zedelenme büyük olasıklıkla hafiftir ve tıbbi müdahele gerektirmez. Ancak şiddetli ağrı, şişme veya deformasyon varsa veya çocuğunuz zedelenen organını kullanmaktan kaçınıyorsa doktora başvurmanız gereklidir.

Kategori: ÇOCUK HASTALIKLARI, Genel, Haberler, Sağlık & Güzellik