Çocuğumda Kekemelik Var mı?

16 Şubat 2015 Devamı

Çocuğunuzun konuşma güçlüğü çekmesi ve bazı heceleri, kelimeleri veya cümleleri tekrarlaması ya da bunları söylerken duraklaması bir kekeleme sorununa işaret edebilir. Ancak bu durum sadece konuşmayı öğrenen pek çok çocuğun yaşadığı geçici bir gelişimsel dönemden de kaynaklanabilir.

Çocuğunuzun kekelemesinin normal dil gelişimi sürecinde yaşanan geçici bir dönemsel durum mu yoksa gerçek bir kekeleme sorunu mu olup olmadığını nasıl anlayabilirsiniz?

Normal dil gelişim sürecine bağlı olarak kekeleyen çocuklar
Normal gelişim süreci nedeniyle kekeleme sorunu yaşayan çocuklar genellikle hece ya da kelimeleri bir veya iki kez tekrar ederler. Konuşma sorunu duraklamaları ve boşlukları “eeee”, “aaaa”, “ımmmm” gibi seslerle doldurmayı da içerebilir.

Bu tür konuşma sorunları genellikle 1-1.5 yaş ile 5 yaş arasında görülür ve sorun zaman zaman kaybolup, sonra yeniden belirebilir. Bu dönemde yaşanan bu tür konuşma güçlükleri çocuğun dili yeni biçimlerde kullanmayı öğrenmekte olduğuna işaret eder. Konuşma sorununun birkaç hafta boyunca kaybolduktan sonra yeniden ortaya çıkması çocuğun bir başka öğrenme aşamasından geçmekte olduğunu gösterebilir.

Orta derece kekeleme sorunu olan çocuklar
Orta derecede kekeleme sorunu olan çocuklar sesleri iki kereden daha fazla tekrar ederler (bu-bu-bu-bu.. gibi). Çocuğun yüz kaslarında ve özellikle de ağız çevresinde gerginlik ve zorlanma belirtileri görülür.

Tekrarlar sırasında ses tonu yükselebilir ve bazen de çocuk bir “blok” yaşayabilir, yani saniyeler boyunca hiçbir nefes hareketi olmadan veya ses çıkarmadan kalabilir.

Konuşma zorlukları ortadan kaybolup, sonra yeniden ortaya çıkabilir ancak sorunun görüldüğü zamanlar görülmediği zamanlardan çok daha fazladır.

İleri derecede kekeleme sorunu olan çocuklar
Çocuğunuz konuşmasının %10’unda kekeliyorsa, konuşurken belirgin bir çaba harcıyor ve zorlanma yaşıyorsa veya kekelememek için kullanacağı kelimeyi değiştiriyor ve konuşmaya başlamak için fazladan çeşitli sesler çıkarıyorsa ciddi bir kekeleme sorunu söz konusu olabilir. Böyle bir durumda, bir çocuk psikiyatrisi uzmanından ve onun yönlendireceği, konuşma sorunları konusunda uzman bir terapistten yardım alınması faydalı olacaktır.

İleri derecede kekeleme sorunu olan çocuklarda tam konuşma blokları (nefes alıp vermeden ve ses çıkarmadan duraklama) hece tekrarları veya ses uzatmalarından daha fazladır. Bu düzeydeki kekeleme sorununda, konuşma zorluğu konuşma ortamlarının çoğunda görülür.

Kategori: ÇOCUK HASTALIKLARI, Genel, Haberler