Çocuğum Üstün Zekalı, Ona Nasıl Yaklaşmalıyım?

29 Kasım 2015 Devamı

Öncelikle çocuğun üstün zekalı olduğunun bir eğitimci, uzman tarafından belirlenmesinin ardından ilk yaklaşım ve doğru tepki, çocuğa üstün zekalı olduğu bilgisinin verilmemesi olmalıdır. Ebeveynin, bu bilgiyi edindikten sonra çocuğa, ‘Sen üstün zekalısın, diğer çocuklardan farklısın, bu yüzden farklı eğitim alman ve farklı çocuklarla zaman geçirmelisin’ demesi, çocuğun sosyal ve duygusal yaşantısını olumsuz etkileyecektir.

Bu tip çocukların, diğer çocuklarınızdan veya çevredeki yaşıtlarından farklı sorular sorduğunu, sorularıyla size sorguladığını, hatta zaman zaman sizinle alay ettiğini veya bunu ima ettiğini görebilirsiniz ki, bu da hazır olmanız gereken durumlardan biridir. Sabırla, çocuğun sorduğu sorulara sorduğu çerçevede, daha fazla ayrıntı vermeden, yanlış bilgi vermeden, cevabı ertelemeden yanıt vermek önemlidir. Eğer cevabı bilmiyorsanız, ‘Bilmiyorum, araştırıp ondan sonra sana cevap vereceğim’ demek veya onu araştırması için yönlendirmek en doğru davranış şekli olacaktır.

Zaman zaman ailelerin veya eğitimcilerin kendi aralarında konuştuğu, ‘çok hiperaktif mutlaka zekidir’ veya ?çok zeki, bu yüzden yaramaz? gibi tabirler genelleştirilebilecek tanımlar değildir. Yani zeki olduğunu düşündüğümüz bir çocuğun mutlaka aşırı hareketli olması ve olumsuz davranışlarda bulunması beklenmez. Bunlar, bir çocuğun ne kadar zeki olursa olsun, davranışlara, ahlaka, erdeme ilişkin eğitiminin doğru yapılmasına ilişkin bir durumdur.

Çocukları bu tip kalıplara sokmamak gerekir. Ancak, bu çocukların kendi zihinsel potansiyelinden daha düşük olduğunu gördüğü ortamlarda zaman zaman bocaladığını, öfke krizine girdiğini, arkadaşlarıyla bir arada olmak istemediğini görebilirsiniz. Bu zaman zaman mümkündür ancak çocuğun sosyal yaşantısını etkiliyorsa, belli bir zaman sonra uzman desteği almak gerektiğini önceden bilmek önemlidir.

Kategori: Çocuk ve Zeka, Genel, Haberler