Bebeklerin Yabancı Dil Eğitiminde Nelere Dikkat Edilmeli?

09 Eylül 2015 Devamı

Öncelikle bebeklerde ve küçük çocuklarda yabancı dil eğitiminden değil, ikinci bir anadilin öğrenilmesinden, içselleştirilmesinden bahsediyoruz. Bilimsel araştırmalar sonucunda bebeklerde yabancı dil eğitiminde bazı olmazsa olmaz şartların karşılanması gerekiyor. Birinci şart kesinlikle aynen Türkçede olduğu gibi, İngilizce veya hedeflenen hangi dil ise, bu ikinci dilin doğal bir ortamda sunulması, günlük iletişim içerisinde kullanılması.

İkinci olmazsa olmaz şart ise bu dili sunan ebeveynin veya yetişkinin sunduğu dile anadil seviyesinde hakim olması gerekmektedir. Üçüncü şart ise o dilin sunulduğu ev içi veya ev dışındaki çift dillli ortamda mutlaka doğal, oyun odaklı, iletişim odaklı aktivitelerle bu dilin sunulmasıdır.

Bebeklerimiz ve küçük çocuklarımızın yalnızca farkında olmadan, oyun oynarken, keyif alırken algıları maksimum düzeyde olur. Bebekler ve küçük çocuklar tıpkı Türkçede olduğu gibi İngilizceyi veya hedeflenen diğer yabancı dili ancak keyif alırken, farkında olmadan edindikleri ortamda içselleştirebilir.

Ebeveynler aynı zamanda dil eğitim sırasında tutarlı olmalıdır. Bebekleri ile kesinlikle aynı cümle içerisinde Türkçe ve yabancı dil kelimeleri bir arada kullanmamalı, bunları karıştırmamalıdır. Ya sadece Türkçe, ya da sadece İngilizce veya başka bir yabancı dilde iletişim kurmalıdırlar.

Çok önemli bir diğer nokta da, sıkça yapılan bir yanlıştır. Bebeklerimiz özellikle 0 – 2 yaş döneminde dijital görsel medyaya maruz bırakılmamalıdır. Eğitici görsel medya olarak görülse de 0 – 2 yaş bebeklerin tablet, telefon, internetten edindiğiniz herhangi bir interaktif klip dahi kullanmamanızı; bunların yerine sesli materyalleri, şarkıları ya da eğitici hareket içeren oyunları sunmanız gerekir.

Türkçe gibi diğer tüm diller de yaşayan dillerdir. Yaşayarak, hissedilerek, o dilin içerisinde paylaşımlar yapılarak öğrenilebilir. Bunun yöntemi kesinlikle ekrandaki “play” tuşuna basmak değildir.

Kategori: Bebeğim, Genel, Haberler