Bebeklerin Geceleri Sık Uyanması ve Ağlaması

20 Mart 2014 Devamı

Gece boyunca uyuyan bebeğiniz aniden geceleri uyanıp, çığlık çığlığa ağlamaya mı başladı? Karnının tok, altının temiz olduğunu biliyorsunuz. Yeniden uykuya dalabilmesi için kucağınıza alıyor, sallıyor, gezdiriyorsunuz.

Kendi yatağınıza alarak sizinle uyumaya alıştırmayı da istemiyorsunuz. O halde ne yapmalısınız? Bebeğinizin gece ağlayarak uyanmasının nedeni ne olabilir? Yeniden huzurlu ve düzenli bir uyku alışkanlığı kazanması için ne yapmalısınız?

Bebek neden geceleri uyanmaya başlar?
Bebeklerin aniden geceleri uyanmaya başlamalarının önemli nedenlerinden biri, altı veya yedinci ay civarında bebeklerde tıpkı yetişkinler gibi düzenli ve tekrarlayan uyku aşamalarının oluşmaya başlamasıdır. Dolayısıyla uyku sırasında her doksan dakikada bir de rüya aşaması yaşanır. Bazen bu rüyalar son derece canlı olur ve dolayısıyla bu da bebek için yeni ve bazen de uykusunu bozan bir deneyimdir.

Buna yine aynı yaşlarda ortaya çıkmaya başlayan ayrılık kaygısı da eklendiğinde bebeğin neden geceleri anne-babası tarafından rahatlatılma ihtiyacı duyduğu anlaşılabilir.

Ne yapmamalısınız?
Öncelikle gece uyanan bebeğinizi kendi yatağınıza götürmenizin veya dakikalar boyunca kucağınızda gezdirmeniz ya da sallamanızın bebeğin uyku sorunları için iyi bir çözüm olmadığını unutmamalısınız. 6-9 ay arasında anne-babaların bebeğin gece uyanmalarına yanlış cevaplar vermeleri nedeniyle pek çok bebeğin sağlıksız uyku alışkanlıkları kazandıkları sık görülen bir durumdur.

Tüm gelişimsel değişimlerde olduğu gibi, bu durumda da bazı zorluklar yaşanacaktır ancak yapmanız gereken en son şey bebeğinizin bu gelişim basamağını aşmasını engellemek olacaktır. Bunun yerine uyku öncesi aktivitelerini düzene koyabilir ve bebeğinizin ayrılık kaygısı nedeniyle ihtiyaç duyduğu güveni sağlayabilirseniz durum çok daha kolaylaşacak ve düzelecektir.

1- Uyku öncesini ayarlayın
Uyku zamanını mümkün olduğunca çocuk dostu bir zaman olarak düzenleyin ve değişmez bir uyku öncesi rutini oluşturun.

Örneğin akşamları ılık bir banyo bebeğin ihtiyacı olan fiziksel teması sağlayarak rahatlatıcı bir etki yaratabilir. Ayrıca bebeğin odasının kapısını açık bırakın ve gece lambası bulundurun. Sevdiği bir battaniye ya da tüylü oyuncağını birkaç gece uyurken kendi yanınıza aldıktan sonra bunu uyurken bebeğinize vermeniz de yararlı olabilir. Birçok anne-baba, “anne kokusu” olan bu nesnelerin bebekleri rahatlattığını söylemektedir.

2- Gece uyanmalarına hızlı ancak kısa müdahale edin
Unutmayın gece uyanmalarının nedeni gelişimsel bir aşamadır. Sevecen davranın ancak sınır koymayı da ihmal etmeyin. Işığı açmayın, bebeği beslemeyin ve mümkünse yatağından almayın. Sırtını okşayın, güven verin, hatta kısa bir ninni söyleyin ancak karşılıklı etkileşimi çok kısa tutun. Amacınız, sadece bebeğe orada olduğunuzu hissettirmek ancak bu rahatlatma ile kendi başına uykuya dalabileceğine güvendiğinizi göstermektir.

3- Gün içinde de ona yardımcı olun
Gün içinde bol bol sarılarak ve kucağınıza alarak bebeğinizin ayrılık kaygısı aşamasını atlatmasına yardımcı olun.

Bebeğinize masaj yapmayı henüz denemediyseniz, buna başlamanızın tam zamanı. Parmaklarınızı bebek yağı ile kayganlaştırın ve bebeğe masaj yapmaya başlayın. Özellikle banyo sonrasında bu çok rahatlatıcı olacaktır.

Ancak sadece ona dokunmakla kalmayın. Bebeğiniz oyun konusunda daha bağımsız olabildiği yeni motor becerileri de gelişti. Bu nedenle gün içinde bebeğinizi yüzüstü yere bırakın ve onunla oyunlar oynayın. Oyunu onun yönlendirmesine izin verin. Bebeğinizi kucağınıza alarak dans edin ve beslerken bebeği kucağınızda tutun.

Bu yaklaşım bebeğinizin anne-ya da babaya sağlıksız bir bağımlılık geliştirmek yerine, zor bir gelişimsel basamaktan yeni bir beceri kazanarak atlamasını sağlayacaktır. Yaklaşımınızda tutarlı olmaya özen gösterin. Sizin sakinliğiniz, planlı ve düzenli davranmanız bebeğinize yalnız olmadığı ve bu ve bundan sonra gelecek olan tüm olağanüstü gelişim basamaklarını başarıyla aşacağına güvendiğinizi gösterecektir.
Unutmayın sevginiz bebeğinize başarma gücü verir.

Kategori: Bebek Sorunları, Genel, Haberler