Bebeklerde Uğunma Neden Olur?

09 Eylül 2015 Devamı

Halk arasında uğunma denen, bebeklerdeki bilinç kayıplarının en önemli nedeni genellikle katılma nöbetidir. “Genellikle çocuk biraz ağladıktan sonra nefesini tutarak morarıyor” şikayeti söz konusudur. Süt çocuklarında çok sık görülen bir durumdur. Bu durum 2 – 3, hatta 4 yaşlara kadar sürebiliyor. Burada en önemli etki mekanizması demir eksikliğine bağlı anemidir.

Demir, beyne de oksijen taşıyan bir metal olduğu için, demir eksikliğine bağlı anemlilerde uğunma çok daha fazla görülür. Çocuk ağlamanın hemen başında da olsa, çoğu zaman ağlama biraz ilerledikten sonra derin bir nefes alarak solunumu tutar; önce hafif solukluk, ardından belirgin bir morarma ve sertleşme ile birlikte bu tablo oluşuyor. Tabii aile buna bağlı olarak çok ciddi bir panik yaşar. Burada yapılacak en önemli şey, bu süreci durdurmak için bazen soğuk bir el ile değme ile refleks mekanizmayı çalıştırmak ve solunumun yeniden başlamasını sağlamaktır. Ağza hafif oksijen vermek de solunumu başlatan olayların başında geliyor.

Katılma nöbetini çocuklarda çok sık görüyoruz. Burada en önemli problem, ailelerin ağlamayı önlemek için çocuğun her istediğini yapmaya çalışmaları. Aman yeter ki çocuk katılmasın fikri oluyor. Ancak bunu kesinlikle yapmamak lazım çünkü çocukta arzularını kolay elde etme denen hoş olmayan bir alışkanlığa neden oluyor. Burada, ağlamaya neden olan psikolojik bir neden, örneğin çocuktan gelen bir talep ve ısrar varsa, çocuğun dikkatini hemen başka bir yöne çekerek ağlama nedenini ortadan kaldırmak, adeta unutturmak gerekir. Çocuğun bu yöntemle katılma nöbetine girmesi önlenebiliyor. Zaten demir takviyesi yapıldığında da çocuktaki katılma nöbetlerinin hemen hemen tümü kayboluyor.

Kategori: Bebek Sorunları, Genel, Haberler