Bebeklerde Ne Tür Cilt Sorunları Görülebilir?

22 Mayıs 2015 Devamı

Yenidoğan bebeklerin cildinde anne babaları korkutan bazı deri bulguları olabilir ancak bu deri bulgularının çok bütük bir kısmı tamamen sağlıklı bebeklerde görünen fizyolojik bulgulardır. Örneğin bunların başında bizlerin toksik eritem dediği eritem gelir. Toksik eritem, hayatın ilk günlerinde bebeğin yüzünde, gövdesinde, sırtında kırmızı kırmızı yama tarzı kızarıklıklar ve bunların ucunda küçücük sivilceler şeklinde görünen bir deri bulgusudur. Toksik eritem için hiçbir şey yapmaya gerek yoktur, birkaç gün içinde kendi kendine azalarak düzelecektir.

Esmer olacak bir bebeğin poposunda, sırtında görülen mavimsi, morumsu renk değişiklikleri bir sorun teşkil etmez. Tıpta moğol lekesi adı verilen bu lekeler tamamen sağlıklı bebeklerde olabilir.

Ter bezlerinde aşırı ter birikimine bağlı olarak oluşan, tıptaki adı miliaria olan ve halk arasında isilik adı verilen pütürlü cilt yapısı bebeklerde özellikle yaz aylarında sıklıkla görülebilir. Zaman içerisinde, bebeğin cildinin nemi korunarak ve aşırı terlemesine neden olacak ortamlardan uzak tutularak geçer.

Yağlı cildi olan bebeklerde, yağ bezelerinin içinde görünen küçük yağ birikimlerine millia adı verilir ve bu da sağlıklı bebeklerde görülen bir cilt bulgusudur.

Bazı bebeklerin cildinde ayva tüyü ya da şeftali tüyü dediğimiz lanigo adlı tüyler olabilir. Bunlar da bir sorun değildir.

Kimi zaman sağlıklı bebeklerin göz kapaklarında, alnında ya da ensesinde küçük damar genişlemelerine bağlı kırmızı lekeler görülebilir. Bunlara halk arasında somon lekesi veya leyrek ısırığı adı da verilir. Fizyolojiktir ve herhangi bir ilaç kullanmadan zamanla düzelir.

Yenidoğan bebeğin cildindeki birçok bulgu aslında sağlıklı bebeklerde görülebilen bulgulardır. Bizi korkutan özellikle derinin en üst tabakası olan ve bebeklerde çok hassas olan epidermisin travmalara çok açık olmasıdır. Epidermis çok kolaylıkla çizilebilir, enfekte olabilir. Kimyasal toksik etkisi olan maddeler bu üst tabakadan çok rahatlıkla kana karışabilir. Bu anlamda cildin fiziksel hasar görmemesi için çok dikkat edilmesi gerekir.

Bebeklere sert olmayan, yumuşak kıyafetler giydirilmelidir. Bebeklere özel nemlendirici ürünler kullanılarak cildin hasar görmesi engellenmeli, bebek cildi tahriş edilmeden temizlenmelidir.

Kategori: Bebeğim, Bebek Sorunları, Genel, Haberler