Bebeklerde Gaz Sancısı Nasıl Azaltılır?

22 Ocak 2014 Devamı

Gebelikte sağlık problemleri yaşayan ve tramvatik doğum gerçekleştiren annelerin bebeklerinin de risk taşıdığını aktaran uzmanlar, gaz sancısını önlemek için şu önerilerde bulundu:

-Emziren anne beslenmesine özen göstermelidir. Sigara, kahve, çay, çikolata, baharatlı yiyecekler, annenin sindirim sorunu yaşadığı besinler, kuru bakliyat, kabuklu deniz ürünleri, turunçgiller, lahana, brokoli, bezelye gibi yiyecekler gaz problemine neden olur var olanı da arttırır.
– Bebekler emzirilirken dik pozisyonda emzirilmelidir.
– Yeterli sürede emzirilmeli az veya çok beslemekten kaçınılmalıdır.
– Beslenme sonrası sırtı sıvazlayarak dik pozisyonda ya da parmak uçları ile hafif sırta vurarak gazı çıkartılmalıdır.
– Bebek memede çok uzun süre tutulmamalıdır.
– Biberonla beslerken bebeğin hava yutmadığından emin olunmalı, uygun biberon seçilmelidir. Biberon deliği bebeğin ayı ile uyumlu olmalıdır. Çok hızlı akmamalı ya da emerken zorlanmamalıdır. Eğer gaz ve kabızlık yakınması oluyorsa mama değişikliği yapılabilir. Miktarda bebeğin ihtiyacına uygun olmalıdır.
– Besin alerjisi açsından aile öyküsü olan bebeklerde cilt sorunları, kusma, iştahsızlık, kanlı dışkılama, kilo alamama gibi yakınmalarda varsa süt alerjisi olabileceği unutulmamalıdır. Annenin diyetinden süt ürünleri çıkarıldığında klinik bulgular düzelir.
– Hemen her istediğinde bebeğin kendini güvende hissetmesi açısından emzirilmeli ancak çok miktarda süt alımı sonrası kusmaları ile birlikte ağlaması oluyorsa bir süre kucakta sakinleştirilmelidir. Kucakta hafif dans eder şekilde veya sallayarak, okşayarak görsel, işitsel ve dokunsal uyaranlar faydalı olacaktır. Aşırı sallamaktan kaçınmak gerekir.
– Karınları üzerine yatmak, kucakta yüzü yere bakacak şekilde kol üzerine yatırmak rahatlatabilir. Emme isteği fazla olan bebekler beslendikten sonra sakinleşmelerini sağlamak için kısa süreli emzik de verilebilir.

Etiketler: , , , , , , ,

Kategori: Bebeğim, Bebek Sorunları, Genel, Haberler