Bebek ve Talasemi Hastalığı

19 Kasım 2013 Devamı

Talasemi vücuttaki alyuvarların ve hemoglobin hücrelerinin normalden az olmasına bağlı bir kan hastalığı. Kalıtsal bir hastalık. Talaseminin birkaç türü var: Alfa talasemi, beta talasemi, akdeniz anemisi ve cooley anemisi.

Hemoglobin, alyuvarların içinde bulunan ve kan hücrelerine oksijenin taşınmasını sağlayan bir madde. Hemoglobinin düşük olması anemi gibi hastalıklara davetiye çıkartıyor.

Talasemi çok ciddi boyutlarda değilse tedaviye gerek kalmayabilir. Talaseminin çok ciddi bir türüyle karşı karşıyaysanız düzenli kan nakline ihtiyaç duyabilirsiniz. Sağlıklı bir diyet ve düzenli egzersiz halsizlikle baş etmenizde yardımcı olabilir.

Talasemi belirtileri

• Halsizlik

• Zayıflık

• Nefes darlığı

• Soluk beniz

• Asabiyet

• Sarıya dönük ten rengi

• Büyüme gecikmesi

• Karın sancıları

• Koyu renk idrar

Talaseminin belirtileri hastalığın türüne ve ciddiyetine bağlı olarak değişebilir. Bazı bebeklerde doğumda talasemi belirtileri görülürken, bazılarında 2 yaşına kadar görülmeyebilir.

Talasemi nedenleri

Talasemi hemoglobin üreten DNA hücrelerinin mutasyona uğraması sonucu ortaya çıkar. Mutasyona uğramış genler anne babadan çocuğa geçebilir.

Mutasyona uğramış genler hemoglobinin normal olarak üretilmesine engel olur. Hemoglobin seviyesi düşer, alyuvarlar zarar görür; anemi başlar. Anemi olan bir kişide yeterli düzeyde oksijen taşıyacak alyuvar bulunmaz. Bu da yorgunluk hissine neden olur.

Alfa talasemi

Mutasyona uğramış 4 hemoglobin geni bu türü ortaya çıkarır. Çocuk bu genlerin ikisini anneden, ikisini babadan alır.

Değişime uğramış 1 gen: Bu türde talaseminin hiçbir belirtisine rastlanmaz. Bu kişi taşıyıcıdır ve çocuklarına geçirebilir.

Değişime uğramış 2 gen: Bu tür alfa talasemi minör olarak adlandırılır. Belirtileri hafif olur.

Değişime uğramış 3 gen: Bu türeyse hemoglobin hastalığı denir. Belirtiler daha ciddidir.

Değişime uğramış 4 gen: Alfa talasemi majör olarak adlandırılır. Bebeğin doğmadan ya da doğduktan kısa süre sonra ölümüne neden olabilir.

Beta talasemi

Beta hemoglobin zincirindeki 2 genle alakalı. Birini anneden diğerini babadan alır.

Değişime uğramış 1 gen: Beta talasemi minör denir. Belirtiler hafiftir.

Değişime uğramış 2 gen: Beta talasemi majör ya da Cooley anemisi olarak anılır. Belirtiler ciddidir. Hasarlı iki hemoglobin geniyle bebekler sağlıklı doğar fakat ilk iki yıl belirtiler ortaya çıkmaya başlar.

Talasemi riskleri

Ailenin sağlık durumu: Talasemi anne babadan değişime uğramış hemoglobin genleriyle çocuğa geçer. Ailenizde talasemi hastası varsa riskli bir durumda olabilirsiniz.

Belirli ırklar: Talasemi bazı bölgelerde daha yaygın. Akdeniz çanağı, Asya, Afrika ve Ortadoğu’da daha sık rastlanıyor.

Talaseminin yan etkileri

Aşırı demir yüklenmesi: Hastalıktan ya da kan naklinden dolayı talasemi hastalarında aşırı demir yüklenmesi söz konusu olabilir. Demirin fazla olması kalbe, damarlara, salgı bezlerine ve vücudun işleyişine zarar verir.

Enfeksiyon: Talasemi hastaları yüksek enfeksiyon riski altındadır.

Kemik bozulmaları: Talasemi kemik iliğinin büyümesine ve kemiklerin genişlemesine neden olur. Kemik iliği büyümesi kemikleri zayıflatır; kırılmasını kolaylaştırır.

Dalak büyümesi: Dalak vücudun enfeksiyonla savaşmasından ve hasarlı kan hücrelerinin atılmasından sorumludur. Alyuvarların azalması dalağın işini zorlaştırır. Daha çok çalışmasına neden olur. Dalak çok çalıştıkça büyür. Fazla büyürse alınması gerekir.

Gelişim bozukluğu: Anemi hastası bebek geç büyüyebilir. Çocukluk da talasemi hastalarında da gelişim gecikebilir.

Kalp problemleri: Ciddi talasemi vakalarında kalpte ritim bozukluğuyla karşılaşılır.

Etiketler: , , , , , , , , , , , ,

Kategori: Bebeğim, ÇOCUK HASTALIKLARI, Genel, Haberler