Bebek ve Çocuklarda Düşme ve Çarpmalar

29 Kasım 2015 Devamı

Ev içinde yumuşak zemine 1 metreden daha alçaktan düşmeler çoğunlukla ciddi bir zarara yol açmaz. Ancak düşme pozisyonu, bebeğin yaşı, beraberinde evdeki her hangi bir eşya ile birlikte düşme, hoplatıp zıplatma esnasında hız kazanarak düşme, yahut koşarken hızla çarpma ölüm ve yaralanmalara yol açabilir.

Tedbirler:
Küçük bebekleri, dönerek düşme ihtimaline göre destekleyerek yatırma, ana kucağı ve pusetlere çapraz bağları ile bağlama, evdeki eşyaları sabitleyerek emniyetini sağlama, sevgi gösterilerini abartmama, kazaların bir çoğunu önleyebilir.

İlk Yardım:
Düşen şahsı hemen kaldırmak tehlikeli olabilir. Şuur durumu, rengi, solunumu , dolaşımı, kendiliğinden hareket edip etmediği gözlenir. Sağını solunu çekiştirip kontrol etmek yerine, yattığı yerde dikkatle gözlemek, rengi morarmış, nefes alması yoksa, nazikçe bir el ile alnına bastırıp, diğer elle çene, baş ve işaret parmağı çenenin iki yanından tutarak, hafifçe kaldırılır. (Baş Çene Pozisyonu) Dil kökü hareket edince solunum yolu açılır. Ağız kontrol edilir. Yabancı cisim varsa çıkarılır. Şuuru kapalı ise KOMA pozisyonu verilir; sağ kol ileri uzatılır, baş sağ kol üzerine doğru, hafifçe öne eğilerek yaslanır, sağ bacak uzatılır ve hafifçe kıvrılır, sol bacak 90 derece kıvrılıp sağ bacak üzerine atılır, sol kol baş hizasında omuzdan yukarıya uzatılır. Bu pozisyon solunumun rahatlaması ve kusmanın önlenmesi bakımından önemlidir. Sağ kolda kırık veya başka problem varsa, aynı işlem sol kol, altta olacak şekilde uygulanabilir. Bulunduğu yerdeki tehlikeli eşya veya madde varsa onlar uzaklaştırılıp, olduğu yerde bırakılır. Her hangi bir şüphe halinde 112 den hızla yardım istenir.

Çevresindeki delici kesici zararlı cisimler varsa uzaklaştırıldıktan sonra, çocukta ciddi bir kırık çıkık yoksa kendisi ayağa kalkar. Kırık var mı diye kontrol etmek, kırık olan kemiğin iyice ayrılmasına yol açar. Kırık ve çıkıklarda, kırılan uzvun atele alınarak nakli zararı azaltacaktır. Düşen şahıs, dıştan iyi görünse bile bir sağlık merkezine başvurmak, iç kanamalar ve sonradan ortaya çıkabilecek zararlar açısından değerlendirmek gerekir.

Kategori: Bebeğim, Çocuğum, Genel, Haberler, Sağlık & Güzellik