Bebeğin Geliş Pozisyonları

07 Ocak 2014 Devamı

Yüz Gelişi:
Bu pozisyonda baş tamamıyla arkaya atılmıştır. Normal doğum da zor olmasına rağmen mümkündür. Forseps uygulaması, hatta sezaryan müdahalesi olasıdır.

Alın gelişi:
Baş yüzle kafa teğesi arasında aracı pozisyonundadır. Normal doğum zordur. Sezaryen gereklidir.

Yanlamasına Geliş:
Bu omuz gelişi olarak da adlandırılır. Bebek sırt aşağıda yada yukarıda olarak yanlamasına gelir ki normal doğum imkansızdır. Sezaryen zorunludur.

Kıç Gelişi:
Bu durumda bebeğin başı yukarıda poposu ise aşağıdadır. İlk gelenler ya kalçalar (vakaların 2/3’ü) ya da ayaklardır (vakaların 1/3’ü).

gelBebeğin kesin gelişi daimi pozisyonunu alacağı 7.5 – 8. aylarda doktorunuz tarafından elle muayene ederek ya da radyografi ve bir ekografiyle belli olur. Bebek popo gelişi ile geliyorsa doktorunuz bazı önlemler alabilir. Şu unsurları birbirinden ayırt etmek gerekiyor.

Basen ölçüleri normal ve normal kiloda çocuklar doğurmuş kadınlardaki popo gelişi vakasında doğum normal doğumdan farklı değildir.
İlk doğumlarını yapan ve doğumdan önce birden fazla öğenin göz önünde tutulduğu özellikle cenin hacmini ve basen boyutlarını belirlemenin zorunlu olduğu vakalardaki kıç gelişleri .Doktorun şüphesi varsa çoğu sezaryeni seçerler. Normal yolla doğum seçilirse itme daha uzun süreceğinden baştan sona epidural anestezi uygulanır. Kısa bir genel anestezi de bebeğin gelişinin tamamlanmasına yardımcı olabilir.

Eğer doktorunuz kıç gelişinden bahsediyorsa seçilecek doğum evinin tam teçhizatlı olup olmadığı konusunda doğum öncesi yeterli bilgi alınmalıdır.

Etiketler: , , , , , , , , , , , , , ,

Kategori: Doğum, Genel, Haberler