Bebeğin Banyosu Kabus Olmasın

13 Mart 2014 Devamı

Bebeğin banyosunun hep zor olduğu söylenir, gerçekten de öyle olabilir ama alacağınız yardım ve pratik bilgiler sayesinde bebeğin banyosu kâbus olmaktan çıkıyor…

Uzmanlar, ilk aylarda bebeği sabahları, özellikle beslenmeden önce yıkamak daha rahat olacaktır; çünkü bebek bu esnada daha sakindir diyor ve ekliyor birçok aile, uyku saatine hazırlık amacıyla bebeklerinin banyolarını akşamüstü yaptırmayı da tercih ediyor. Bebek için her bez değiştirme ile birlikte ve beslenmesinden sonra ağzını ve burnunu silmek yeterli.

Başlangıçta bebeğin silerek temizlenmesi tercih edilmeli
Bebeği enfeksiyonlardan korumak için göbek bağı düşünce ve eğer yapıldıysa erkek bebeğin sünneti iyileşince bir bebek küveti içinde banyo yaptırılmalıdır , halk arasında bilinenin aksine çoğu bebeğin gün aşırı banyo yapmaya ihtiyacının olmadığını söyledi.

Bazı bebeklerin özellikle ilk zamanlar banyo yapmayı sevmeyebilir. Eğer bebeğiniz itiraz ederse, yumuşak bir şekilde onunla konuşun veya şarkı söyleyin ve bazı banyo oyuncaklarını denemek faydalı olabilir.

Bebeğin aç iken banyo yaptırılması da çok önemli bir konu. Eğer tok karnınayken banyo yaptırırsanız bebeğin kusmasına neden olabilirsiniz.

Bebek ve anne arasındaki bağı güçlendiriyor
Bebeğin banyo için tamamen soyulması, tüm vücudunun çıplak olarak suyla teması, yıkama, kurulama ve giydirme sırasındaki anne ile teması hem fiziksel hem de ruhsal açıdan masaj gibi etki ediyor. Bebek banyodan sonra rahatlıyor ve daha iyi uyuyor. Anne için de bebeğiyle temas etmiş olmak ve onunla birlikte bir şey yapmak rahatlama sağlıyor.

Rahat ve güvenli bir banyo için
Bebeği banyoda bir an bile yalnız başına bırakmayın.

Yıkamaya başlamadan önce gereksinim duyabileceğiniz her şeyi elinizin altında hazır bulundurun.

Banyo suyunun uygun sıcaklıkta olduğundan emin olmak için dirseğinizle suyun sıcaklığını kontrol edin. Eğer termometreniz varsa, suyun sıcaklığının 32,5 ile 37,5°c arasında olmasına dikkat edin.

Küvet bel hizanızda olsun. Böylece hem bebeğe daha iyi hakim olursunuz, hem de bel sağlığınızı korursunuz.

Mevsime, bebeğin ayına ve evin ısı durumuna göre gerekirse banyo yaptıracağınız odanın ısısını ek ısıtıcılarla uygun dereceye arttırın.

Mümkünse bebekler için özel üretilmiş 5.5 pH’lı veya nötr sabun ve gözleri yakmayan şampuan kullanın.

Bebekler 2-3 günlükten itibaren istenirse her gün yıkanabilirler. Şartlara göre haftada 2-3 kez yapılması da yeterlidir.

Suyu, bebeğin yüzünden aşağı dökmemeye dikkat edin.

Vücudunu yıkarken; bebeği kolunuzla omzu ve boynunu destekleyerek, bir elinizle koltuk altından diğer elinizle ya kalçalarından ya da bacaklarından kavrayın ve banyo küveti içindeki suya, önce ayak ve bacaklarını daldırarak yavaşça tüm vücudunu başı dışarıda kalacak gibi sokun.

Banyo sırasında bebeğin kulağına su kaçmasının hiçbir zararı yoktur. Hatta kulak salgılarının ıslanıp yumuşamasını ve daha rahat atılmasını sağlar, tıkaç oluşmasını engeller. Lütfen kulağına su kaçmasın diye kulaklarını tıkamaya çalışıp banyo işini zorlaştırmayın.

Banyo sonrası tüm vücudunu ve cilt boğumlarını pamuklu havlu ile yumuşak hareketlerle kurulayın. Kulağını kurulamak için sadece dıştan havlu, tülbent veya bir parça pamuk kullanın. Kesinlikle kulak yoluna pamuklu çubuklar uygulamayın, emmeyin.

Cildi kuru ise dilerseniz bebe yağı ile vücudunu yağlayabilirsiniz.

Kategori: Bebeğim, Genel, Haberler