Bebeğim Neden Yemiyor?

20 Kasım 2013 Devamı

Siz onlarca hile yapın, olmadık kılıklara girin bebeğin inadı inat. Yemek istemezse yemiyor. İyi de neden? Bebeğim neden yemiyor diye isyan etmeyin, yazımızı okuyun.

Bazen sadece istemediği için yemiyor. Çünkü ona zorla bir şey yaptıramazsınız. Ama bazen de altında yatan başka nedenler olabiliyor. Anlamak için bebeğin dilini çözmek gerek.

Yemek istemiyor

O bir bebek diye sizin istediklerinize uymasını beklemeyin. O da insan. Yemek istememesinin birçok nedeni olabilir. Karnı aç değildir, yorgundur ya da hastadır. Bazen de sadece canı yemek istemiyordur. Zorlamayın. Acıktığında yiyeceğine emin olabilirsiniz. Yani eğer kaşığı ittiriyor, ağzına zorla tıktıklarınızı çıkartıyorsa rahat bırakın.

Yeni bir yemekten çekiniyor

Nerdeyse tüm bebekler yeni bir yiyecek gördüklerinde onu yemeyi reddederler. Hatta bu durum aylarca sürebilir. Bebekler zaten yeni dünyada huzursuz. Bilmedikleri yemeği önüne koymanız onları daha da huzursuz ediyor. Peki yeni bir yemeği ona nasıl kabul ettireceğiz:

• Bebeğinizin yeni yemeği kolayca kabul etmesi için onu bildiği bir yiyeceğin şekline sokarak yedirmeyi deneyebilirsiniz.

• Onu zorlamadan ve az miktarda yedirerek başlayın.

• Unutmayın. Zaten tadını sevince daha fazlasını isteyecek.

• İlla ki yemek istemiyorsa da çok fazla üstelemeyin. Tadını beğenmemiş olabilir.

Mızmız bebek
Birçok annenin şikayeti bebeğinin yemeği zorla yediği. Birçok bebeğin de ortak özelliği mızmızlanmak.

Aslında bebek yemek yerken mızmızlanıyorsa birden fazla nedeni olabilir. Diş çıkarması, yorgunluk ya da katı mamaya hazır olmaması. Daha bir sürü nedeni olabilir. Bebek stresli ve huzursuz bir canlı. Onu rahatlatmak için en sevdiği ya da en iyi bildiği şeyi yedirin.

Midesi bulanıyor

4 – 6 aylık arasında bebeklerin çoğu katı mama yemek için hazır oluyor. Ama bazıları da bunu fazla zorlu buluyor. Peki sonuç? Öğürme, mide bulantısı.

Bebeğiniz katı mamaları yemekte zorlanıyorsa kaşığa daha minik yudumlar koymayı deneyebilirsiniz. Ama anormal bir durum görüyorsanız da doktora başvurmanızda yarar olacak.

Yere yedirdi

Bebekler oyun sever. Neyle oynadığı da önemli değil. Mama da bunlardan biri. Mamayı masaya, yere, halıya hatta kendi suratına yedirebilir. Bu genellikle 9 aylıktan itibaren başlıyor. Bu bebeğinizin artık kendi yeme alışkanlığını kontrol edebildiğini gösteriyor.

Alerjisi olabilir mi?

Yiyecek alerjileri bazen bir anda ortaya çıkar. Bebeğiniz aniden kusmaya, ağlamaya başladıysa bundan şüphelenebilirsiniz. Çocuklarda en sık karşılaşılan yemek alerjileri: süt, yumurta, soya, midye, fındık.

Zehirlenme ya da alerjiden daha yaygın olanı gıda intoleransı. Belirtileri aynı ama gıda intoleransı sindirim sistemiyle ilgili.

Yiyor ama kusuyor

Bebek her emdiğinde birazını çıkarır. Bu evrensel bebek kuralı. Bir tür reflü. Bunu önlemek için yemek sonrası oyunlu aktiviteleri azaltabilirsiniz. Biraz daha az yedirmek de bir seçenek. Böylece yemek fazlasını çıkaramayacak.

Bu sıradan kusmaların yanında anormal bir durum görüyorsanız altında başka bir neden olabilir. Örneğin hastalık, enfeksiyon ya da zehirlenme.

Pilor stenoz da kusma nedenlerinden. Atıkların bağırsaktan çıkamama durumuna deniyor.

Etiketler: , , , , , , , , ,

Kategori: Bebeğim, Beslenme, Genel, Haberler