Bayramda Ramazan’daki Yeme Alışkanlığınızı Sürdürmeyin

14 Temmuz 2015 Devamı

Bayram günü kahvaltıda sucuk ve salam yemeyi önermeyen uzmanlar, misafirliğe gidildiğinde hamur işi ve şerbetli tatlılardan kaçınılmasını istedi.

Oruç tutanlar bayramda ya hiç yemek yemiyor ya da akşam yemeğinden sonraki yoğun beslenmelerini sürdürüyor. Bayramla beraber bir anda genişleyen zaman içerisinde bazı hastalarımız oruçtan kalan alışkanlıklarından vazgeçmeyerek ya hiç yemiyorlar ya da ramazanda ortaya çıkan açığı devam ettirerek, aşırı beslenme alışkanlıkları ediniyorlar. Biz, ikisini de önermiyoruz, bütün besin gruplarından dengeli bir biçimde beslenmemiz gerektiğini savunuyoruz. Bayramda gideceğimiz ziyaretlerde de tarafımıza yapılacak olan ikramlar neticesinde hamur tatlıları, şerbetli tatlılara bir anda yönelmiş olacağız. İkram edilen hamur ve şerbetli tatlılar yerine sütlü, meyveli tatlıların yenilmesini öneriyoruz.

KAHVALTIDA SUCUK, SALAM TÜKETMEYİN
Özellikle bayram sabahında ilk kahvaltımızı yaptığımız zaman kesinlikle özlem duyduğumuz salam, sosis, sucuk, kavurma gibi gıdalardan uzak durmayı, daha hafif tuzsuz peynir, salatalık, domates gibi besinlere yönelmeliyiz. Beraberinde bol sıvı almalıyız. Bize yapılacak ikramlarda tatlının var olduğunu var sayarak kahvaltıda reçel ve ballardan uzak durmayı öneriyoruz.

KABIZLIĞA KARŞI ÖNERİLER
Yine kabızlığa karşı baklagiller ve kepekli ekmek tüketilmeli. Kalp, şeker, tansiyon hastalarına, aşı çay içmek yerine meyve çayları, kuş burnu içmelerini öneriyoruz. Lifli gıdaları tercih edelim. Baklagiller ve kepek içeren besinler beyaz ekmek yerine kepek ekmeği yenmeli. İçecek olarak kalp sağlığı yönünden aşırı çay tüketimini önermiyoruz. Meyve çayları, kuşburnu, ıhlamur, adaçayı gibi çayları tüketebilirler. Neskafe yerine geleneksel Türk kahvesini yaşlılar bile günde 1-2 fincan içebilir.

Kategori: Beslenme, Genel, Haberler, Sağlık & Güzellik