Annenin Depresyonu Çocuğun Zekâsını Etkiliyor

18 Kasım 2015 Devamı

Her 10 hamileden ikisinin gebelik depresyonu yaşadığını söyleyen uzmanlar, tedavi edilmeyen depresyonun çocuğun zekâ düzeyini olumsuz etkileyebileceğini ifade etti.

Anne strese girdiğinde, mutsuz olduğunda kortizol gibi bazı stres hormonlarını salgılıyor. “Bu hormonlar plasentadan geçip bebeği de etkileyebiliyor. Bebekte en çok bilinen etkileri gelişim geriliği ve erken doğum. Ancak son dönemde yapılan daha uzun süreli takip çalışmalarında annenin gebelik sırasında maruz kaldığı tedavi edilmeyen depresyonun çocukta ileriki yıllarda zekâ ve dikkat gibi pek çok parametreyi olumsuz etkilediği saptanıyor”.

Bu belirtilere dikkat
Gün boyunca süren mutsuzluk, isteksizlik, normalde hoşlanılan aktivitelerden artık zevk almamak, halsizlik, uyku ve iştah değişiklikleri gibi belirtiler görülüyor. Ancak hamile depresif hastalarda diğer depresif hastalara göre bulantı, mide ağrısı, sık soluk alıp verme, baş ağrısı gibi şikâyetler daha fazla görülebiliyor. Bazen gebelik sürecinde doğal olarak ortaya çıkan halsizlik, uyku hali, iştah değişiklikleri gibi belirtiler de depresyonla karıştırılabiliyor.

Kategori: Genel, Haberler, Hamilelik