Anneden Bebeğe Geçen Bağışıklık

13 Ağustos 2015 Devamı

Anne karnındaki bebeğe, bebeği doğumdan sonra bazı hastalıklardan koruyan maddelerin geçtiği bilinir. Peki anneden geçen bu korumanın ne kadar devam ettiğini, bebeğinizin ne zaman belli hastalıklara açık hale geldiğini biliyor musunuz?

Pasif bağışıklık
Hamileliğin son üç ayında bazı antikorlar plasenta kanalıyla anneden bebeğe geçer. Antikorlar bağışıklık sistemi tarafından hastalıklarla mücadele etmek için üretilen hücrelerdir.

Bebeğe anneden geçen antikor miktarı annenin bağışıklık durumuna bağlı olarak değişir. Örneğin anne suçiçeği geçirmişse kazandığı bağışıklığın bir miktarı bebeğe geçer. Anne daha önce suçiçeği geçirmemişse bebeğe de böyle bir bağışıklık geçmez.

Anneden geçen bu bağışıklık türüne pasif bağışıklık adı verilir. Bu da bağışıklığı sağlayan antikorların bebeğin kendi vücudu tarafından üretilmeyip, dışarıdan verildiğini ifade eder.

Anne sütü süreyi uzatır
Ancak yeni doğan bebeklerin anneden aldıkları bağışıklık geçicidir ve ilk haftalardan sonra azalmaya başlar.

Buna karşın anne sütü de antikor içerir, bu nedenle anne sütü alan bebeklerde pasif bağışıklık daha uzun süre devam eder. Doğumdan sonraki ilk günlerde üretilen koyu kıvamlı sarımsı süt (kolostrum) antikor açısından özellikle zengindir.

Öte yandan erken doğan bebeklerin bağışıklık sistemi yeterince güçlü olmadığından ve anneden fazla antikor geçmediğinden hastalanma riskleri daha fazladır.

Kategori: Bebeğim, Genel, Haberler, Sağlık & Güzellik