Akut Romatizma Ateş

11 Kasım 2014 Devamı

Çocukluk çağında bizim çok sık gördüğümüz adından da anlaşılacağı gibi bir akut başlangıcı hastalıktır. Çoğunlukla çocuğun boğazına oturan, beta adını verdiğimiz ‘a grubu beta hemolitik streptokok’ adını verdiğimiz hepimizin en çok gördüğü bademcik iltihabı yapan mikroplu bir enfeksiyon yeterince tedavi edilmezse buna karşı vücudun verdiği bir yanıt olarak karşımıza geliyor.

Bu hastalık halk arasındaki “kalp romatizma” kalbi vurdu denilen hastalık olarak geliyor. Bu hastalıkta öncelikli olarak eklemlerde şişlik ile karşılaşıyoruz. Özellikle büyük eklemlerimizde ayak bileği, dizler,dirsek ve el bileğinde en yaygın tutulumla beraber geliyor. Bu bölgede özellikle eklemler tutuluyor ve kalıcı bir hasar bırakmıyor.

“Akut romatizmal ateş eklemleri yalar, kalbi ısırır” yani kalpte kalıcı bozukluklar olabilir. Bu sebeple bu hastalık çok önemli. Çocuk akut romatizmal ateş sonrasında eklemleri üzerinde yürüyememe, eklemlerini kullanamama ile size başvuruyorsa ve bunlar kayboluyorsa ve vücuttaki iltihap değerlerinde iltihabı gösteren göstergelerde bir yükseklik saptıyorsanız mutlaka en yakınınızdaki hekime başvurun. Çocuk hekimi olur, aile hekim olur mutlaka değerlendirilmesi gerekiyor. Çünkü bu noktada kalıcı kalp hasarı önlemek çok önemli ve kalıcı kalp hasarını önlediğimiz zaman bunlar geriliyor.

Kategori: ÇOCUK HASTALIKLARI, Genel, Haberler