Epilepsinin Nedenleri Nelerdir? Epilepsi Genetik mi, Kalıtsal mı?

21 Haziran 2014 Devamı

Çocuk Nöroloji Uzmanı – Prof.Dr.Serap Uysal anlatıyor…

 

Genetik faktörlerin olmadığı hiçbir durum yok kanserler de dahil. Bugün epilepsinin içinde birçok genden bahsediliyor. Bildiğimiz yada bilemediğimiz bir çok çevresel faktör de etken.

Genetik altypılar önemlidir, olumsuz çevre faktörleri ile birleşirse bu her türlü hastalığa yol açabilir. Ama buradan şu cümle çıkmasın, epilepsi genetik bir hastalıktır. Yok öyle bir şey. Çok azbir kısmında var genetik sebebi ile epilepsi.

Çocuklar sağlıklı ise gelişimleri, doğumları, doğum öncesi her şeyi çok iyi gitti 10 yaşında bir gün daldı epilepsi bunlarda ciddi bir durum yok.

Yada çocuk 2 yaşında ateşlenme süresince her seferinde haveleler yaşıyor. Bu havaleler daha sonra nöbetlere dönüyor bu arada nöbet aralarında çocuk sağlam çocuk ama nöbetler var tekrarlayan burada ateşin tetiklediği bir nöbet var. Belki genetik özellikler bunu tetikliyor. Ama çocuk nörolojik anlamda sağlıklı bunun da nedenini tespit edemiyoruz.

Bazı durumlar varki annenin yaşadığı olumlu yada olumsuz her türlü olay, annenin yüksek tansiyonu mu var, annenin kn şekeri mi düşük, annenin troid bezi hastlığı mı var, gebelik döneminde bunları olumsuz yaşıyorsa, o karnında taşıdığı bebeği mutlka olumsuz olarak etkileyebiliyor. Etkileeyecek demiyorum ama etkileme olasılığı yüksek. Dolayısı ile sıklıkla etkilenen yeri beyin. Bu tip durumlar bebeklikte yaşanan ama ileride epilepsiyi etkileyecek risk faktörleri.

Akraba evliliklerinde yüksek olarak etkilenen hastalıklarımız var. Bu aman akraba evlilikleri yapmayın anlamına gelmiyor, dikkatli olun.. Sülalede zihinsel özürlü, zamanında yürüyememiş, konuşamış, epilepsisi var gibi bir öykü varsa dikkat.

Bebekte bir bakıyorsunuz lekeler var. Bunlarda genetik temelli olan çok farklı klinik gösterileri olan hastalık grubu bu olayın temeli başka ama içinde de epilepsisi var.

Epilepsi hakkında merak ettiklerinizi buradan bulabilirsiniz…

 

Kategori: Soru-Cevap