5 Yaş Çocuklarda Sosyal ve Duygusal Gelişim

19 Ağustos 2015 Devamı

Beş yaş çocukları basit kurallar içeren oyunları keşfederler ve taklit oyunları oynamak amacıyla arkadaşlarını ve oyuncakları organize ederler. Kuralları anlar ve bunlara saygı gösterir. Genellikle izin istemeyi bilir. Almayı ve vermeyi bilir ve bundan zevk duyar. Sıralarını bekler ve paylaşımda bulunurlar ancak bunu her zaman istemeyebilirler. Ayrıca oyunda yalnızca “en iyi arkadaşları” ile birlikte olmak arzusu ile diğer çocukları dışlayabilirler. Genellikle kendi cinsiyetinden 1 ya da 2 arkadaşla oynamayı tercih ederler ve başka çocuklar oyuna katıldığında oyunun patronu gibi davranıp, diğer çocukları yönetmeye çalışırlar. Kendi başına da memnuniyetle ve bağımsız olarak oynar.

Halen gerçek ve hayali olan arasındaki farkı zaman zaman karıştırır. Sıklıkla yüksek sesler, karanlık, hayvanlar ve bazı insanlardan korkar. Buna karşın daha küçük çocuklara kıyasla korkuları daha azdır, çünkü artık dünyayı daha iyi tanımaktadır.
Kas gücü ve motor becerilerini test etmekten hoşlanırlar, ancak henüz duygusal olarak başka çocuklarla rekabet etmeye hazır değildirler. Öfke ve kıskançlık duyguların fiziksel yollarla ifade edebilir. Zaman zaman diğer çocukları eleştirir ve kendi hatalarından dolayı utanır.

Kendi kararlarını vermekten hoşlanır. Beş yaş çocukları doğru ile yanlışı birbirinden ayırmaya başlar ve sürekli olarak “doğru” olanı yapma ve yetişkinlerin onayını alma arzusu duyarlar. Ancak yine de hikayeler uydurmaya ve yapmamaları gereken bazı şeyleri yapmaya da devam ederler. Yetişkinlerle ve diğer çocuklarla sohbetler kurarlar. İnsanlar arasındaki ilişkileri ve aileler arasındaki benzerlikleri ve farklılıkları anlarlar. Diğer insanların duyguları konusundaki hassasiyetleri artar ve başka insanlar üzgün ya da öfkeli olduklarında bunu fark ederler.

Yeni şeyleri denemekten ve risk almaktan hoşlanırlar. Kendilerini “büyük” hissederler ve kendilerinden küçük çocuklar karşısında büyük olmakla övünürler. Güzel bir espri anlayışları vardır ve büyüklere şakalar yapmaktan ve onları güldürmekten zevk duyarlar. Ancak zaman zaman da uzaklaşmak ve yalnız kalmak ihtiyacı duyarlar.

Kategori: Çocuğum, Genel, Haberler