4-6 Aylık Bebeklerin Gelişimini Nasıl Desteklersiniz?

24 Mart 2014 Devamı

4-6 ay arasında bebekler neler öğrenir ve siz bunları desteklemek için neler yapabilirsiniz?
Aşağıda kısaca belirtilen noktaları okurken her bebeğin kendine özel bir gelişim süreci ve hızı olduğunu unutmayın. Önemli olan bebeğiniz ile güçlü ve yakın bir bağ kurabilmenizdir. Ancak bebeğinizin gelişimi ve davranışlarıyla ilgili tüm endişeleriniz de dikkate değer ve önemlidir. Bu yüzden her türlü endişenizi çocuk doktorunuzla paylaşmayı ihmal etmeyin.

4-6 ay arasında bebeğin bedeni üzerindeki kontrolü artar
Her iki yöne dönebilir, objeleri uzanarak alabilir ve destekli olarak oturmaya başlayabilir. Keşif amacıyla her iki elini de kullanabilir. Bazı şeylerin nasıl işlediğini anlar ve bazı şeylerin olmasını sağlayabilir. Yeni motor becerilerini objeleri tutmak ve değişik şekillerde incelemek amacıyla kullanır. Ne yapılması gerektiğini öğrenmek için sizi izler.

Birşeyin olmasını beklemekten hoşlanır
Sizi heyecanla izler ve aynı şeyleri tekrar tekrar yapmanızı bekler. Ne olacağını tahmin edebildiği zaman kontrol duygusu gelişir.

Yemeklerini de incelemek ister ve kendi kendini beslemeye çalışır
Değişik gıdalara dokunmak ve tatmak öğrenmesinin önemli bir parçasıdır. Kendi kendine beslenmek özgüvenini geliştirir.

Bebeğinizi farklı pozisyonlarda yatırın
Sırtüstü ve yüzüstü yatırın, destekli olarak oturtun. Bu pozisyonlardan her birinde dünyayı değişik bir perspektiften görür ve yuvarlanma, emekleme ve otururken de iki elini birden kullanma gibi farklı becerilerini test eder. Ulaşabileceği mesafelere cazip oyuncaklar koyun ve uzanmaya teşvik edin. Bu oyuncakların nasıl kullanılabileceğini ona gösterin: oyuncağı bir elinizden öbürüne geçirin, sallayın, birbirine vurun, sürükleyin, yere düşürün…

Saklanın ve ortaya çıkmadan önce kısa bir süre bekleyin ona sırada neyin olduğunu düşünmesi için fırsat verin.

Rutinler oluşturun
Mümkün olduğunca her gün aynı sırayı izleyin. Örneğin, akşam yemeği-banyo-masal-ninni-uyku gibi…

4-6 ay arasında bebeğiniz pek çok ses çıkarır
Tüm bu sesler konuşmanın temellerini atar. Ona ne kadar çok cevap verirseniz “konuşmaya” devam etme konusunda o kadar güvenli ve istekli olur. Konuştuğu zaman bebeğinizi gözlerine bakarak dinleyin. Duraklarsa cevap verin ve bekleyin. Bu dönüşümlü ilişki ona karşılıklı konuşmayı öğretir.

4 aylık bebek etrafındaki dünyayı duyuları yoluyla öğrenmeye çalışır
Örneğin eşyaları ağzına götürmek onun için bir tanıma yöntemidir. Yani bunun diş çıkması ya da açlıkla bağlantısı genellikle yoktur.

4 aylık bebekler küçük nesneleri tutmak için başparmağını kullanamaz
Nesneleri, parmakları ile avuç içi arasına sıkıştırarak tutarlar. 4 aylık bir bebek birşeye uzanabilir ve onu elinde tutabilir ama elini istemli olarak açmayı bilmez. O yüzden elindeki şey düştüyse o bırakmak istediği için değildir, geri vermeyi unutmayın.

4 aylık bebeğinizin yaşıtları ile benzerlik ve farklarını artık rahatlıkla görebilirsiniz
Önünüzdeki birkaç ay içinde sevdiği-sevmediği şeyleri, çeşitli konulardaki tercihlerini size gayet güzel ifade etmeye başlayacaktır.

Bebeğiniz herhangi bir anda başını çevirir, arkasını döner ya da aniden ağlamaya başlarsa yoğun etkileşimden yorulmuş ve ara vermek istiyor olabilir. Onu kucaklayıp rahatlatıcı bir melodi mırıldanarak bir tazelenme molası vermenin zamanı gelmiş olabilir.

Bebeğinizin kişiliği hakkında düşünün
Gürültülü ortamları mı seviyor, sessizliği mi tercih ediyor? Yeniliklerin içine anında dalan bir bebek mi yoksa bekle-gör politikasını tercih eden bir bebek mi?

Elbette nasıl bir kişiliğe sahip olması gerektiği konusunda tek bir “doğru” yoktur…

Kategori: Bebeğim, Genel, Haberler