Okula Giden Çocukların Adaptasyon ve Okula Gitmemesinin Nedeni Nedir?

21 Haziran 2014 Devamı

Prof.Dr.Sabiha Paktuna Keskin anlatıyor…

 

Çocuklar bir örnek davranmazlar farklı farklı davranışlar seyrederler. Bazıları bazı kurallara daha çabuk adapte olurlar. Bazıları biraz daha hassas olurlar. rahat olanlara uygulanan kurallar ile onların yönetildiğini düşünüyor olmak bizim en büyük hatamızdır. Sanıyoruz ki biz onlara bir kural koyduk onlar da bizim sayemizde uydular. Hayır. Onlar zaten adaptasyonu yüksek canlılardır. aynı kuralı hassaslara uyguladığımızda en büyük hatayı yapmış oluruz. İşte o zaman zedelemelerimiz başlar.

Örneğin çocuğa tırnak yersen mikrop kaparsın denildiğinde bu çocuk için inanılmaz bir korkudur. İnanılmaz kaygı verir çocuğa.

Çocuk niye ayrılamaz evinden ?
Bir yetişkin gibi anlayatım… Gurbete gidiyoruz ya gidersek dönemezsek? Ya dönersek bulamazsak? Çocuk bu gurbeti bilsin demeyiniz anneler. Ben siz anlayınız diye söylüyorum. Aynen bu duyguları yaşar çocuk. O nedenle evimiz aynen duracak. Ben derimki; Okula başlatmadan önce birkaç çalışma yapın onlar baba çocuk gitsinler. Ben seni burada bekleyeceğim dediğinizde geldiğinde sizi orada bulsun.

Yada; eşyalarınız yerine bakın terliğimiz bardağımız burada duruyor. Geldiğinizde aynı yerde dursun. Evimiz sağlam duvarlarımız sağlam, babamız çok kuvvetli.

Biz çocuğumuzla oyun oynmak isteriz de başımız ağrıyor ben sonra seninle oynayacağım.. Zannederiz biz kendimiz yavrum seninle ben oynayacağım. Ama çocuk düşünüyor ki ya annem ölürse? Böyle düşünür. Çocuk sürekli anne ve babasını kaybedeceğinden bu çatının dağılacağından korkar. siz onu okula yollamadan önce çatı sağlamdır değişmez, ben sağlıklıyım, babamız güçlüdür.

Okula gittiğimizde dolaşmalarına izin verin. O çocuklar hemen okula gitmesin. Çocuk hep başını sallar neden? Kaybetme korkusu ile anneyi kaybetmemek adına onun sözünü dinler. Çocuk sizi taklit eder, sizi takip eder, sizi kaybetmemek adına combalak atar. Okula gittiğinizde öğretmenine dokunun yavaş onu ona teslim ettiğinizi görsün. Yani ona emniyeti verin kolay alışır. Bütün bunları yaptınız alışamıyorsa bir sorun var. Bir hastalık var o zaman bir danışmaya başvurun.

Çocuklarda İstenmeyen Davranış Bozukluğu hakkında merak ettiklerinizi buradan bulabilirsiniz…

Kategori: Soru-Cevap