Doğumsal Hipotiroidin Belirtileri ve Tanısı

24 Mart 2014 Devamı

Doğumsal Hipotiroidin Belirtileri ve Tanısı, Doğumsal Hipotiriodi, Hipotiriodi Belirtileri, Hipotiroid Tedavisi, Yenidoğan Bebeklerde Tiroid, TSA Taraması, Topuk Kanı Taraması, Bebeklerde Topuk Kanı Taraması

Pediatrik Endokrinolojisi Prof.Dr.Olcay Evliyaoğlu anlatıyor…

 

 

İşin ilginç tarafı bu çocuklar, doğduklarında hiçbir bulgu vermezler. Yani tiroid bezi çalışan ve çalışmayan çocuğun belirgin bir farkı doğumda yoktur.

Peki o zaman nasıl tanı koyacağız?
Burada doğumsal hipotrioidi tarama ortaya çıkıyor. Bu nedenle bu çocuklar hiçbir bulgu olmasa bile doğan her çocukta tiroid hormonlarının taramasının yapılması gerekiyor. Ülkemizde de TSA taraması yapılıyor her doğan çocukta. Topuktan yapılıyor.

Hastanede mi yapılıyor TSA taraması?

Her doğan çocukta hastanede doğumdan 3. Günden sonra 3-5 gün arasında topuktan kan alınıyor ve bu eğer belirlenen değerin üzerinde ise, bir endokrin merkezine çocuklar yönlendiriliyorlar. Burada önemli olan bu tarama programının bütün çocuklara yapılması gerekiyor. Ülkemizde de geçmişi uzun değil. 2006 Aralık’tan itibaren Türkiye’de de taranmaya başlandı. Ama yine de ebeveynlerin bilgili olması, tarama programından çocuklarının geçtiğinden emin olmaları ve sonuçlarının da bilmeleri önemli. Kendilerinin de bunu bilmesi ve takip etmesi gerçekten önemli. Çünkü biz tanıyı hiçbir bulgu olmadan koymalıyız. Bulgu olduktan sonra tanı koyduğumuz zaman hiçbir şekilde geriye dönüşümsüz evreye gelmiş oluyoruz. O yüzden biran önce tanı konduktan sonra tiroid hormonu tedavisini başlanması gerekir.

Bu öyle bir durum ki eğer hemen tanıyı koyup tedavi ederseniz bu çocuklarda hiçbir zeka geriliği olmuyor. Üniversite hayatları olabiliyor. Hayatlarını hiçbir şekilde değiştirmiyor. Ama eğer geç tanı koyarsanız, burada günlerin bile önemi var. IQ’da yani zeka düşüklüğü de ortaya çıkıyor. Ne kadar geç tanı koyarsanız, beyinin o kadar çok etkilendiğini biliyoruz. Çünkü ilk 2 yaşta beyin gelişiminde tiroid hormonları çok önemli 6. Aydan sonra eğer tedavi ederseniz, IQ 55 lere ve altına inmiş oluyor.
Yani çok kritik bir dönem erken tedavi ile tamamen normal bir çocuk olabilecekken tedavi edilmezse bu insanlara zeka geriliği, yardıma muhtaç bir halde kalabiliyorlar.

Çocuklarda Tiroid Bozuklukları hakkında tüm merak ettiklerinizi buradan öğrenebilirsiniz…

Kategori: Soru-Cevap