Bayramda Beslenme Düzenine Dikkat!

25 Temmuz 2014 Devamı

“Ramazan ayında beslenme düzeni değişiyor ve öğün sayısı düşüyor. Bayramın gelmesiyle normal beslenme düzenine geçen bireylerde genellikle eskisinden de fazla yeme eğilimi görülüyor. Bayramda birdenbire aşırı yemek yemek, şeker, çikolata, ağır hamur işleri ve diğer tatlıları aşırı tüketmek, sindirim sisteminde çeşitli rahatsızlıklara yol açabilir.

SÜTLÜ TATLI VE TAZE MEYVE SUYU

Hafif bir kahvaltı ile güne başlanmalı, kahvaltıda kızartma, kavurma yöntemleriyle pişirilmiş besinler yenilmemelidir. Ayrıca gün boyu öğün atlanmamalıdır. Besinler iyi çiğnenmeli, yavaş yavaş ve azar azar yenilmelidir. Bayram boyunca tatlı, çikolata tüketimine dikkat edilmeli, çevrenin ısrarcı tutumlarından ve aşırı yeme eğiliminden mümkün olduğunca uzak durulmalıdır. Hamurlu, şerbetli tatlılar yerine sütlü tatlılar tercih edilmelidir. İkramda bulunurken ise hamur işi tatlılar yerine sütlü tatlılar, taze veya kuru meyveler, boş enerji kaynağı olan içecekler yerine taze sıkılmış meyve suyu, az şekerli limonata, ayran içecekler sunulmalıdır. Bunlar daha sağlıklıdır.

ŞEKER, KALP VE TANSİYON HASTALARI DİKKAT
Özellikle yaşlılar ve tansiyon hastalarının gün boyu kahve ve çay tüketimlerine dikkat etmeleri gereklidir, günde 2 fincandan fazla kahve tüketmekten kaçınmalıdırlar. Şeker ve tatlıları fazla kaçırmamaları en asgari şekilde tüketilmelidir. Ramazan ayı boyunca su tüketim alışkanlığı değiştiği için bayram süresince sıvı tüketimine dikkat etmelidirler. Her birey için günlük sıvı ihtiyacı farklı olmakla birlikte ortalama 8-10 bardak su yeterli olacaktır.

Kategori: Beslenme, Genel, Haberler