Çiçek Hastalığına Karşı Aşı Uygulanması

19 Ekim 2015 Devamı

Çiçek hastalığı epidemileri hükümdarlar ve sıradan insanlar dahil onbinlerce kişinin ölümüne sebepti.

İnsanları bu hastalıktan koruma yollarını bulmak amacıyla onyıllarca çalışan bilimciler, insanlara bu hastalık bulaştarma ve hastaları aşılamaya yönelik ilk deneyler yapıyordu. İnsanları aşılama yoluyla bu korkunç hastalıktan koruma yöntemi ilk kez l8. yüzyılda İngiltere’de uygulandı. Edward Jenner sığırdan alınmış çiçek virüsü insanlara aşılamak teklifinde bulundu. Teklifi sert olarak eleştirilerek böyle tedavinin korkunç yeni hastalıklara yolaçacağı, aşılanmış kişilerin boynuzları çıkacağı iddia ediliyordu. Ama aşılamayla ilgili korkular esassız olduktan başka aşılama umulduğundan daha iyi sonuçları verdi. Hastalanmış insanlar iyileşmeye başladı. Avrupa’nın her yerinde koruyucu çiçek aşısı yapılmaya başladı. Sıra Rusya’ya da geldi.

23 Ekim 1768-de Rusya’da ilk kez olarak çiçek hastalığına karşı aşı uygulandı.Bu, ölümcül hastalıkla savaş yolunda atılmış bir adım oldu.

O tarihte çiçek aşısı Rusya imparatoriçesi 2. Yekaterina’ya yapıldı. Çocukluk çağından itibaren kalbinde bu hastalık korkusu yaşıyordu. Yekaterina’nın yazdığına göre, daha çocukluk çağında içinde bu hastalık korkusu uyandırmaya çabalanıyordu. .Büyüdükçe bu korkunun azalması için çok gayret göstermişti. Çünkü rahatsızlık olaylarını bile çicek hastalığı olarak alıyordu. Rusya imparatoru 2. Petro’nun çicek hastalığından ölümü de dünyanın en korkunç hastalıklarından biri olduğunu gösterdi. 1768-de de, çiçek hastalığı önleyici tedbirlerin alınmasına rağmen çarlık sarayına nüfuz etti. Grandükun eğitimcisinin nişanlısı çiçek hastalığına yakalanıp öldü, grandük te hastalanmak tehlikesine uğradı. İkinci Yekaterina durumun ciddileştiğini görünce, Rusya’da ilk aşılanacak biri olmayı göze aldı.
2. Yekaterine kendisine ve l4 yaşındaki oğlu Pavel’e çicek aşısı yaptırdı. Bunun için İngiltere’den davet edilen bir tıp uzmanı hasta bir çocuktan aldığı virüsü imparatoriçeye aşıladı. İmparatoriçenin sonradan yazdığına göre,aşılandıktan sonraki haline şaştı ve aşılanmaya karşı çıkmakla insanların kendilerini ölümden kurtarmalarına engel olmamak gerektiğini söylemeye başladı. İkinci Yekaterina’dan sonra kendilerine çiçek aşısı yapılmasını istiyenler eksik değildi.
Rusya imparatoriçesi davranışıya çiçek hastalığı epidemisini önlemekten başka,Rusya’da hastalıklara karşı aşı uygulamaya yönelik ilk deneylere yolaçtı ve şimdi Sağlık bakanlığı olan Tababet uzmanlık kurulunun kurucusu oldu.
Tüm ülkeler için zorunlu çiçek aşısının uygulanması sayesinde çiçek virüsüne karşı savaşta tam zafer kazanıldı. Günümüzde bu virüsün türleri bilim laboratuvarlarında korunur.

Kategori: ÇOCUK HASTALIKLARI, Genel, Haberler