Suda Doğum Nedir? Nasıl Yapılır?

12 Nisan 2013 Devamı

Suda doğum olayı sıcak bir fanus yâda küvetin içinde yapılan doğuma denmektedir. Bebek anne karnında da su kesesinde yaşadığı için suda doğum yapmanın hem bebek hem de anne için yararlı olduğu düşünülür. Suyun içersinde yapılan normal doğum reaksiyonu su sıcaklığı 37 ila 38 derece olarak ayarlanır. Uzman doktor tarafından suda doğum olayı gerçekleşitirlir. Diğer doğum teknikleri gibi ilaç veya suni sancı gerektirmez.

Sıcak su anneyi rahatlatarak bebeğin geçeceği doğum kanalını gevşetir ve ağrıyı azaltarak ıkınma işlemi ile bebek doğar. Anne doğumu gerçekleştirdikten sonra su içerisinden çıkarılarak kanamaya müdahale edilir. Suda doğum yapmanın avantajı bebek açısından değil anne tarafından daha az ağrılı olduğu için tercih ediliyor. Genel olarak Türkiye dışındaki pek çok ülkede suda doğum yaptırılmaktadır.

SUDA DOĞUM YAPMANIN FAYDALARI VE ZARARLARI NELERDİR?

Diğer doğum metotlarına bakarak suda doğum olayı daha az ağrılı ve kasların gevşemesi bakımından daha rahatlatıcı bir doğum işlemi olarak görülmektedir. Sıcak bir küvetin içinde oturmak annenin stresini azaltır. Suda doğumu gerçekleştiren pek çok merkez vardır, sıcak suyun etkisi annenin rahatlamasını ve doğum eylemine hazırlanmasını sağlamaktadır. Suda doğumun riskleri vardır. Mesela suda bulunan mikroplar bebek doğduğunda bulaşabilir. Annenin ıkınma sonrasında eğer dışkısı su içerisine bulaşmış ise oluşan mikroplarda bebeğe bulaşabilmektedir. Annenin çok uzun süre suyun içerisinde kalması ateşinin çıkmasına neden olur. Vücut ısısının artması annenin cilde giden kan akımını yükseltir ve rahim’e giden kan basıncının azalmasına neden olabilir.

Annenin vücudundaki ısı artışı bebeğin kalp atımlarını ve metabolizmasını etkilemektedir. Isıdan kaynaklanarak rahim’e kanın az gitmesi bebeğin oksijen alımını etkiler. Uzun süre bebeğin alamadığı oksijen beyin fonksiyonlarını etkiler. Bebeğin doğum kanalından çıktıktan sonra ciğerlerine su dolma ihtimali yüksektir.

Suda doğum yapma anne için biraz daha az ağrı hissettirse de genel olarak faydalı olabilecek bir yöntem değildir. Suda doğum yapmak annenin doğum esnasında çok şiddetli ağrılar olmaz ve suni sancı verilmesine gerek yoktur. Genel olarak suda doğan bebeklerde akciğerlerinin su dolması sonucunda bebeklerde boğulma durumları yâda yeni doğan bakım ünitesinde iyileşme süreci izlenmektedir. Diğer doğum olaylarında oluşan şiddetli ağrılar ve kasılmalardan dolayı kadınların pek çoğu korkar ama en sağlıklı normal doğum yapılmasıdır.

Çünkü anne açısından en sağlıklı doğum zorda olsa normal doğum yapmaktır. Pek çok uzman doktor suda doğum yapılmasını anne adaylarına önermemektedir. Çünkü bebekte oluşacak riskler ve anne açısından enfeksiyon riski olduğu unutulmamalıdır. Çünkü sağlıklı bir gebelik sonrasında suda doğum yaparak bebeğinin sağlığı risk altında olabilir veya ölümle sonuçlanabilir. Genel olarak rahatlık açısından herkes sezaryen doğumu tercih ediyor. Bunun için suda doğum sezaryen ile doğum oranını en aza indirmek için öneriliyor.

Op.Dr. Ayşe Duman
http://www.ayseduman.com

Kategori: Doğum, Op. Dr. Ayşe Duman, Yazarlar