Şişman Bebeklerin Kilosunu Kontrol Edebilirsiniz

29 Mart 2014 Devamı

Bebeğiniz yaşına ve boyuna göre aşırı kilolu olsa bile yediklerini büyük ölçüde azaltmamalı ya da bebeğinize diyet yaptırmamalısınız. Bebeklerde amaç kilo verdirmek değil, kilo alım hızını yavaşlatmaktır. Altta yatan tıbbi bir neden ya da hastalık olmadığı sürece, kilo alım hızı yavaşladığında zaman içerisinde normal kilosuna ulaşacaktır.

Bebeğinizin normal kilosuna ulaşmasına yardımcı olmak için yapabilecekleriniz:

6 aylıktan küçük bebekler
Biberon ya da memede beslenmesi çok uzun sürüyorsa, sadece emme hazzını yaşamak için emmeye devam edip etmediğini kontrol edin. Bazı farklılıklar gösterse de, her memenin en fazla 20şer dakika emzirilmesi yeterlidir. Bu süreden sonra bebeğinizi memeden ayırmaya gayret edin. Memeden ayrıldığında huzursuz oluyorsa, beslenme haricinde onu rahatlatan bir yöntem bulmaya çalışın.

Bebeğinizi mama ile besliyorsanız, mamasına yeterince su ekleyip eklemediğinizi kontrol edin. Her seferinde kaşığa koyduğunuz mama miktarında cömert davranmanız her beslenmede daha fazla kalori almasına neden olacaktır. Ambalaj üzerinde belirtilen miktarlara titizlikle uyun.

Doktor tavsiyesi olmadığı sürece önerilenden daha fazla su eklemeyin. Bebeğiniz tombul gözükse de, sağlıklı şekilde gelişebilmesi için ambalaj üzerinde önerilen mama miktarı içerisinde bulunan yağ ve kolesterole ihtiyacı vardır.

Ek gıdalara geçtikten sonra
Ek gıdalara geçtikten sonra bebeğin aldığı süt veya mama miktarını azaltın. Ancak 2 yaşına kadar günde 600 ml muadili süt veya süt ürünleri alması gerektiğini unutmayın.

Kaşık mamalarını biberonla vermeyin. Kaşıkla beslemek ne kadar zor olsa da, biberon ihtiyacından çok daha fazlasını emmesine neden olabilir.

İhtiyacı kadarını aldıktan sonra mama veya anne sütü istemesi durumunda, mama/süt yerine su vermeyi deneyin. Biraz daha lezzetli bir içeceği tercih ediyor olması durumunda, meyve sularını iyice sulandırarak verin.

Yürüyen çocuk
Sadece öğün ve ara öğün zamanlarında yiyecek verin. Canı yandığında ya da öfkelendiğinde sakinleştirmek için yiyecek vermekten kaçının. Bisküvi ya da meyve suyu ile sakinleştirmek yerine küçük bir oyuncak ya da dikkatini dağıtacak başka bir aktiviteyi tercih edin.

Nadir bazı hallerde çocuğunuza az yağlı süt ürünlerini vermeniz gerekebilir. Böyle bir durumda vitamin takviyesinin gerekip gerekmediğini doktorunuza danışın.

Her yaşta çocuk için hareket çok önemlidir. Çocukların beşik, oyun parkı ya da küçük bir odada kısıtlanması yeterince kalori harcamamalarına ve kaslarının gelişmemesine yol açar. Dolayısıyla bol bol hareket olanağı sağlamalısınız.

Kategori: Bebeğim, Genel, Haberler