Otizm Nedir Nasıl Anlaşılır?

28 Haziran 2014 Devamı

Özel Eğitim Uzmanı – Prof.Dr. Bünyamin Birkan anlatıyor…

Temel olarak otizm toplumsallaşabilme sorunu olarak görürüz. İnsan diğer hayvanlardan farklı olarak toplumsal bir varlık olarak gelişmiş ve öne çıkmış bir canlı. Otizmde toplumsal ve ruhsal gelişimde ortaya çıkan bir duruma bir ruhsal sıkıntıya verilen bir isim olarak adlandırabiliriz. Otizm son yıllarda genel bir tabir haline geldi ama çok çeşitlilik içeren ve özellikle erken dönemde toplumsallaşabilme sıkıntıları ile tabir edilen bir durum haline geldi. O yüzden çok değişiliklik taşıyan bir durum.

Çok geniş yelpazede görülen bir durum, çok ağır durumlardan çok hafif, formlara kadar biraaz içine baktığınızda her çocukta farklılıkları görebilirsiniz.

Otizimin Özellikleri,
Dış dünya ile ilişki kurmasında özellikle erken dönemdeki ilişkilerde bir bozukluk vaarsa Örn, bebek 2-3 ay itibari ile gözlere bakıp gülmeye başlar. Şimdi biz onu o kadar erken dönemde tanımlayamıyoruz ama geriye dönüp baktığımızda görüyoruzki çocuklaarın çoğu bunu böyle yapmıyor mesela. Sadece göz teması değil, hiç temas kurmuyor. Baktığınızda gülersiniz güldüğünüze tepki vermek . Bazı bebekler yatakta ağlar ve birisi gelene kadar susmaz. Bazı çocuklar kendi başlarına ellerini seyrederler. Toplumsal ilişkilere girmektense kendi dünyalarını yaratmaya eğilimlidirler. Bu ağırlaşan ve derinleşen bir durum alıyorsa özellikle 2,5-3 yaşlarında bu artık iyicene görünür hale gelmeye başlıyor ve çocukta konuşmama, hareket etmeme, kendi dünyasında kalma gibi durumlar.

Bir çocuğun sağlıklı ruhsal gelişiminin göstergesi oyundur. Eğer çocuk oyun oynayamıyorsa bir sorun vaar demektir. Otistik çocuk arabaları dizer birbirine vurur atar hani, oyun kurgusu yoktur. Oyuncaklaarla oynamak al ver yapmak yoktur mesela.

Öncelikle sadece otizm açısından söylemiyorum. Genel olarak çocuk oyun oynayamıyorsa oyun oynayabilen bir çocuk değilse bir sorun var demektir.

Otizm hakkında merak ettiklerinizi buradan bulabilirsiniz…

 

Kategori: Soru-Cevap