Okul Sorunlarında Anne Babalara Tavsiyeler

19 Eylül 2016 Devamı

Çocuğunuz okul ile ilgili sorunlar yaşıyorsa, yapmanız gereken en önemli şeylerden biri sorunun nedenini bulmak ve bunları çözümlemeye yönelik bir plan oluşturmaktır.

Öğretmen ile görüşün
Bu amaçla da ilk olarak çocuğun öğretmenleri ile görüşmeli ve onlarla birlikte hareket etmelisiniz.

Öğretmen ile görüşmenizde onun mesleki tecrübesine saygı duyduğunuzu ve çocuğunuzun sorunlarının çözümüne katkıda bulunmak istediğinizi anlatın.

Çocuğunuzun sorunu hakkında öğretmene sorular yöneltin. Örneğin sorun en çok ne zaman yaşanmaktadır? Çocuğunuz diyelim ki matematik dersinde daha fazla sorun çıkarıyorsa matematikle ilgili bir öğrenme güçlüğünden dolayı gerilim yaşıyor olması mümkündür.

Öğretmen ile görüşmeleriniz sonucunda çocuğunuzun bir öğrenme güçlüğü, DEHB ya da depresyon gibi özel yardım gerektiren bir sorun yaşıyor olmasından şüphe duymanız durumunda size yardımcı olması için bir çocuk ruh sağlığı hekimine başvurmalısınız.

Aile sorunlarına dikkat edin
Bu gibi bir sorunun olmadığına kanaat getirmeniz durumunda, diğer olası nedenleri belirlemeye ve bunları ortadan kaldırmaya çalışmalısınız. Örneğin aile içerisinde belirgin huzursuzlukların olması, ölüm, boşanma, kardeş gelmesi, taşınma, anne-baba ve çocuk arasında iletişim eksikliği gibi ailevi sorunlar söz konusu olabilir. Bu gibi sorunların çocuğu en az düzeyde etkilemesi için gerekenleri yapmalı, yetersiz kaldığınızı düşünmeniz durumunda size yol göstermesi için yine uzman yardımı almalısınız.

Uygun ortam hazırlayın
Ders çalışma ve ödev yapma konusunda çocuğun uygun zaman ve ortama sahip olup olmadığına da dikkat etmelisiniz. Televizyon ve bilgisayar konusunda sınır koymalı ve bunları uygulamakta kararlı olmalısınız. Çocuğunuzun çaba göstermesini takdir etmeli, sürekli eleştirmek yerine olumlu yönlerini göstererek, bunları geliştirmesi ve devam ettirmesi için gayret göstermelisiniz.

Okul ve derslerine önem verdiğinizi belli edin
Okulu ve dersleri ile ilgilendiğinizi ve bunların sizin için önemli olduğunu da çocuğa hissettirmelisiniz. Ancak bu, ödevleri birlikte yapmanız, ödev kaygısını çocuktan çok sizin taşımanız ve çocuğunuza sürekli olarak ödevlerini hatırlatmanız ya da ödev yaparken başında oturmanız anlamına gelmez. Tüm bunlar çocuğun ödev sorumluluğunu almasını engelleyerek, sorunun çözümünü kolaylaştırmak yerine güçleştirir.

Önemli olan okul ve öğretmen ile işbirliği içerisinde olmanız, çocuğunuza uygun ödev ortamını hazırlamanız, uygun kural ve sınırları belirlemeniz ve gerçekten ihtiyaç duyduğunda yardım ve destek için hazır olduğunuzu bilmesidir.

Kategori: Çocuğum, Genel, Haberler