Okul Alışverişini Çocuğunuzla Birlikte Yapın

16 Eylül 2016 Devamı

Çocuğunuzun okul alışverişini internetten yapmayın. Alışverişe birlikte çıkın, kullanacağı malzemeleri kendisinin seçmesine izin verin

2016-2017 öğretim yılının başlamasına sayılı günler kaldı. Uzun bir tatil sonunda çocukların bir kısmı tatilin bitmesine üzülürken, bir kısmı da okulu ve arkadaşlarını özlediği için mutlu. Anne ve babalar okulun anlam ve öneminin farkında. Peki, çocuklar bunun ne kadar farkındalar? Çocuğunuz okul açılacak diye üzgün mü? Kaygılı mı? Seviniyor mu? Yoksa sadece okulu bir görev olarak mı algılıyor?

Okulların açılmasıyla birlikte çocuk ve ailenin yaşantısında; yeme-içme, uyku disiplini, zamanı kullanma, sorumluluk alma gibi konular daha fazla gündeme geliyor. İç disiplini kazanmış çocuklar kısa bir adaptasyon döneminden sonra bu düzene uyum sağlarken, bireysel ve ailesel sorun yaşayan çocuklarda adaptasyon süreci uzuyor ya da gerçekleşmiyor. Bu durumda çocuğun okulu sevmesi için motivasyonunu artırmak gerekiyor. Mesela çocuğunuzla birlikte okul alışverişi yaparak onun da fikrini alabilir ve odasını okul için yeniden beraber düzenleyebilirsiniz.

SANAL ORTAMDAN SATIN ALMAYIN

Çocuklar için okula başlamaları için heyecan verici durumlardan biri de okul alışverişidir. Yeni defter ve kitaplar, çanta, okul kıyafeti, ayakkabı ve kırtasiye malzemeleri… Biz yetişkinler bile hâlâ çocukluğumuzdaki o okul alışverişi heyecanını unutamayız. Çocuğa okulu sevdirmek için yapılacak en güzel davranışlardan biri de çocuğunuza okul alışverişinde seçim yapmasına izin vermektir. Bırakın çocuğunuz kalemini, çantasını, ayakkabısını ve diğer eksiklerini kendisi seçsin.

Okul alışverişini sanal ortamdan değil, çocuğunuzla birlikte gezerek yapın. Onun kullanacağı malzemelerin renklerini, desenlerini kendisinin seçmesine izin verin. Her ailenin bütçesi farklıdır elbette. nBu durumda ona alabilecekleriniz arasından birkaç seçenek sunup hangisini sevdiyse onu alabileceğini söyleyin.

ALIŞVERİŞ LİSTESİ HAZIRLAYIN

Okul alışverişinde çocuğunuzun aşırıya kaçmasını engellemek için onunla birlikte okul alışverişi listesi çıkartın. Evden çıkmadan önce çocuğunuza bu listenin dışında o gün bir şey alınamayacağını baştan söyleyin. Böylelikle gereksiz ve sizi zorlayıcı ekstra alışveriş durumu söz konusu olmaz. Çoğu okulun belirli bir forma ve giyim kuralları vardır. Eğer çocuğunuz bu kurallar dışında bir ayakkabı ve kıyafet seçimi yapıyorsa ona bunu okulda giyemeyeceğini ancak tatil günlerinde giyebileceğini ve bugün sadece okul alışverişinde olduğunuzu, yaptığınız listenin dışında çıkmamanız gerektiğini hatırlatabilirsiniz.

ÇOCUĞUNUZA AİT BİR ALAN OLUŞTURUN

Hiç şüphesiz ki okul başarısında çocuğun kendisine ait bir odasının ya da oda imkanı yoksa kendisine ait bir köşesinin olması çok önemlidir. Çocuğun mümkünse kendisine ait odasının olması, kendi bireyselliğini hissedebilmesi, kendine ait ortam oluşturabilmesi ve özgürlüğünü hissedebilmesi açısından da önemlidir. Ev koşulları uygun değilse bile çocuğa uygun bir köşe, masa, sakin sessiz bir çalışma ortamı ve kendisinin düzenleyebileceği, bağımsız çalışabileceği bir ortam hazırlamak uygun olacaktır. Ortamda çocuğun dikkatini dağıtacak derecede fazla materyal, eşya olmamalı ve gürültüden arındırılmış olmalıdır.

SOFT RENKLER KULLANIN

Çocuğunuzun odasını ya da kendisi için hazırlayacağınız bir alanı okul için yeniden düzenlerken onun da fikirlerini almayı unutmayın. Odada genellikle dinlendirici renklerde eşya ya da duvar boyası kullanılmasına özen gösterin.Kırmızı, siyah, kahverengi vb. renkler gözleri yoracağı için çocuğun dikkatini azaltıp ders çalışmasını engelleyebilir. Mavi, yeşil, açık pembe ve sarı gibi soft renklerin dinlendirici ve rahatlatıcı etkisi nedeniyle; çocuğun derse odaklanması daha kolay olacaktır. Oda imkanı yoksa evin uygun bir köşesi seçilerek saydığımız şartlarda bir düzenleme yapılmalıdır. En azından çocuğun kendisine ait bir masa ve sandalyesinin olması önemlidir. Çocuk olabildiğince aynı yerde ders çalışmalıdır. Çalışma disiplininin sağlanması açısından ortamın sürekliliği önemlidir.

Her şeyden önce okul başlarken çocukta stresi artıracak ‘artık disipline gireceksin, bu sene daha çok ders çalışacaksın’ vb. gibi söylemlerden kaçınılmalı ve gerekli düzen birlikte sağlanmalıdır. Bu söylemler, çocuğun okula negatif anlam yüklemesine sebep olabilir.

KARDEŞLERİN ÇALIŞMA KÖŞELERİ AYRI OLSUN

Herkes tek çocuk değil elbette… Kardeş faktörü olduğu zaman evde yeterli sayıda oda var ise çocukların odası ayrı ve ihtiyaçlarına yönelik hazırlanmalıdır. Tek oda var ise yatak ve dolapları, çalışma köşelerinin ayrı olmasına dikkat edilmelidir. Erkek ve kız çocuklarının ihtiyaç ve zevkleri farklı olduğundan, mümkün olduğunca çocuklar arasında kıskançlığa yol açmayarak, her birinin de zevkleri doğrultusunda alanlar oluşturulmalıdır. Kreşe başlayacak çocuk ile orta öğretimde olan çocuğun çalışma koşulları farklıdır. Çocukların aynı masada ders çalışmaları dikkatlerini dağıtarak okul başarılarını olumsuz etkileyebilir. Her birinin ayrı çalışma köşesi olmalıdır.

BOŞANMIŞ ÇİFTLER MUTLAKA ÇOCUĞUN YANINDA OLMALI

Çocuk, tüm özel günlerde olduğu gibi okulun ilk günü de anne ve babasını yanında ister. Çünkü çocuklar için özel günler ayrı bir anlam taşır. Kendilerini güvende ve desteklenmiş hissederler. Boşanmış ebeveynler çocuklarının ilk okul günlerinde bir araya gelip yanlarında olmaya özen göstermelidirler. Eğer çocuk sayısı birden fazla ise; anne-baba anlaşarak ve bu durumu da çocuklarına açıklayarak ayrı ayrı çocuklarının yanlarında olmalıdırlar. Böylelikle çocuklar arasındaki kıskançlık ve özel gün eksikliği de önlenmiş olacaktır. Okul alışverişi anne ya da babayla yapılabilir. İş hayatı gibi durumlardan dolayı anne ya da baba yoğunsa, bu durum çocuğa anlatılmalıdır.

Kategori: Çocuk Psikolojisi, Genel, Haberler