Normal Doğum Sonrası Ağrı Ne Kadar Sürer?

21 Temmuz 2016 Devamı

Normal doğum sonrasında ağrı tipik olarak ilk 6-12 saat arasında hafif bir ağrı şeklinde seyreder. Özellikle ilk 24 saatlik yatak istirahatinden ve hastane bakımından sonra hastanın belirgin bir ağrısı kalmayacaktır.

Normal doğum hastanın çok daha hızlı ayağa kalkabildiği ve günlük aktivitesine olabildiğince erken geçebildiği bir doğum şeklidir. Eğer bir müdahale yapılmadıysa ağrı kesici kullanımı da çok sınırlı olacaktır.

Epizyotomi uygulandıysa, hastaya bir doğum kesisi yapıldıysa ve dikiş uygulandıysa hastanın o bölgedeki ağrıyı gidermesi için parasetamol tarzı ağızdan alınan ağrı kesicilerle bölgeye soğuk uygulaması ve yatak istirahati yapılmalıdır. Ertesi gün de perine bakımı dediğimiz antiseptik solüsyon içeren ılık oturma banyoları ile hastanın ağrısı büyük oranda giderilecektir.

6-12 saat içinde bütün bu önlemlerin uygulanmasına rağmen geçmeyen bir ağrı varsa, beraberinde yüksek ateş ve kanama söz konusu ise, mutlaka doktora başvurulması, epizyotomi bölgesi kontrol edilmeli; burada herhangi bir hematom, epizyotomi bölgesinde büyüyen bir kitlenin olup olmadığının elle muayene edilmesi gerekmektedir.

Daha sonraki günlerde de oluşabilecek bir ağrı, beraberinde yoğun bir vajinal kanama varsa, bunlar plasental rest denilen, içeride plasentaya veya zara ait parçaların kalmasına bağlı olabilir. Vücut bunu atmaya çalıştığı için ağrı yoğun bir şekilde yaşanır. Böyle bir durumda hasta şiddetli bir kanaması veya yoğun bir ağrısı olduğunda mutlaka hekime kontrol süresinden önce başvurmalıdır ve bunun sebebi araştırılmalıdır.

Doğum sonrası oluşabilecek kötü kokulu akıntı, karın ağrısı, yüksek ateş, ağrı ile birlikte gerçekleşiyorsa oluşabilecek enfeksiyonların ilk belirtisi olabilir. Özellikle endomiyometrit denilen rahim iç tabakasının iltihaplanması durumunda hastada genel durum bozukluğu, yüksek ateş ve yaygın karın ağrısı olur ve kötü kokulu akıntı da buna eşlik eder. Böyle bir durumda hekime erkenden başvurulması, geciktirilmeden yoğun antibiyotik tedavisinin yapılması, gerekirse hastanın tekrar hastaneye yatırılması ve hastada sıvı açığının karşılanması hastanın hayatının kurtarılması açısından çok önemlidir.

Özetlemek gerekirse normal doğum sonrası doğum deyip geçmemek gerekir. Olası tüm yan etkiler değerlendirilmeli ve bekletilmeden tedavisi yapılmalıdır.

Kategori: Doğum Sonrası, Genel, Haberler