Neden Başarı Odaklıyız? Başarılı Olmak İçin Neler Yapıyoruz?

11 Mart 2014 Devamı

Neden Başarı Odaklıyız? Başarılı Olmak İçin Neler Yapıyoruz? Çocuklarda Başarısızlık Durumunda Ne Oluyor? Başarı Başarısızlıktan mı Geçer? Çocuklar Başarısız Olduklarında Sebebini Dışarıda Arıyor, Başarısız Olunduğunda Ne Yapıyoruz? Psikolog Prof.Dr.Acar Baltaş anlatıyor….

Anne babaları da yadırgamıyorum. Çünkü başka bir yol yok yani başka bir şey görmüyoruz. İğneyi kendimede batırmam lazım benim büyük oğlumun adı Başar. Dolayısıyla başka bir yol görmüyorsunuz.

Başarısızlık durumunda ne oluyor?
Başarısızlık hayatın en doğal parçası. Ben hayatımda hiç başarısız olmadım, neye elimi attıysam başarılı oldum diyen insanlar ya akıllarından zoru vardır ya yalan söylüyorlardır. Başarısız olmamasına imkan yok bir insanın. Başarısızlık da başarının bir parçası. Ben hiç başarısız olmadım diyen insanlar için ben sınırlarımı hiç zorlamadım demekle bu aynı şeydir. En başarılı sporculara bile baksak, mutlaka birkaç başarısızlıktan sonra başarılı oluyorlar. Ama biz bunu hayata getiremiyoruz.

Biz bunu hayata getiremediğimizde ne oluyor?
1. Çocuklar başarısız oldukları zaman sebebi dışlarında arıyorlar. Yani sınavda başarılı olamıyorlarsa öğretmeni sorumlu tutuyorlar. Maalesef çoğu kez anne-baba da çocuğunun yanında yer alıyor. Öğretmen ile ilgili kötü ve olumsuz konuşuyor. Veya ebeveyn başkasıyla konuşurken çocuk duyuyor. Öğretmenin ne kadar hata yaptığını duyan çocuk öğretmenine nasıl saygı duyacak? Sebebi dışarıda aramak çok temel kavşak noktasına götürür insanı nedir o kavşak noktası? Bir şeyler yolunda gitmiyorsa başkaları bir şey yapsın bunu düzeltsin mi? Yoksa bir şeyler yolunda gitmiyorsa ben ne yapabilirim bunu düzeltirim. Bir dahaki sefere ne yapayımki bu durum olmasın? Bunlardan sonuç çıkartamıyor çocuk. Takımında maçı kaybettiği zaman hakemi suçluyor. Bu onu rahatlatıyor. Bir ego savunması, ego defansı bunu biliyoruz. Ancak ego defansının yolu gerçekleri inkardan geçtiği zaman olayın derecesine bağlı olarak hayat içerisinde farklı akibetler getirir insana.

2. Maalesef çocuklar yalan söylüyorlar ve bu yalanları doğal olarak söylemeye başlıyorlar. Çünkü en büyük değer başarı, o zaman başarılı değilsem ne yapıp başarılı olabileceğim bir çerçeve yaratmalıyım.

3. Hile yapıyorlar. Doğru olmayan yollara sapıyorlar. Biz genç yöneticileri yetiştiren programlar yapıyoruz. Bu genç yöneticiler yetenek havuzları , bu gençler iyi okullarda okumuş, iyi ailelerde yetişmiş pırıl pırıl gençler geliyorlar. Bir simülasyon, bir oyun oynatıyoruz bir videoyaya çekiyoruz. Aralarındaki ilişki, plan yaptılar mı yapmadılar mı, işe doğrudan mı yoksa hazırlanıp mı girdiler, birbirleri ile ilişkileri nedir bu tür özellikler ile onlara ders çıkartacak bir şey hazırlatıyoruz. Bu arada kasıtlı olarak onları yalnız bırakırız. Yapmaması gereken, kural dışı şeyler yapıyorlar. Belirli bir sayıda kağıt alacak onunla bir iş yapacak gidiyor kağıt alıyor, hırsızlık yapıyor. Karar veriyorlar sonra çözümünü yaparken oyunun biz öyle değil böyle demiştik diyorlar. Biz videoyuyu gösterdiğimizde kağıdı bilerek alıyor, çalıyor. Bu nedir diye sorduğumuz zaman pişkinlikle hocam bu iş hayatı önemli olan sonucu almak. Bunu herkes yapıyor. Amerika’da çok büyük marifet yaptım MBA yaptım, MBA yapan hocadan ders aldım. MBA yapan,ders alan yöneticiler arasında çalıştım. En büyük problem burada. Amoral iş hayatı yani amoral demek ahlakın söz konusu olmadığı demek. İngilizcesi itibari ile bu kötü ahlakı işaret etmiyor. Ama kötü ahlak doğal olarak bunu izliyor. Ölçü yok önemli olan senin başarılı olman.

Başarı hakkında tüm merak ettiklerinizi buradan öğrenebilirsiniz…

Kategori: Soru-Cevap