Ne Zaman Çocuk Psikoloğuna Başvurmalısınız?

23 Ağustos 2015 Devamı

1 yaşa kadar ay olarak, 1 yaş sonrasında da yaş olarak çocuğunuzun yaş gelişim özelliklerini bilmeniz ve tanımanız gerekmektedir. Örneğin; iki yaş dönemindeki bir çocuğun oyuncaklarını paylaşmaması problem değildir. Henüz daha sosyalleşememiştir. 3 yaş sonrasında paylaşmayı öğrenebilir. Anne misafirliğe gittiğinde çocuğundan bu davranışı yapmasını bekler ve bunun için onu zorlarsa çocuk da psikolojik anlamda zarar görecek, anne ile iletişimi bozulacaktır. Bu nedenle çocuğunuz hangi yaşta hangi davranışları göstermeli bilmelisiniz . Gelişiminin yaşından beklenen düzeyde olup olmadığı, gelişiminin desteklenmesi için hangi oyunlar oynanması gerektiği hakkında bilgi sahibi olmalısınız. Çocuğunuzun güçlü ve zayıf yönlerini tespit ederek hangi alanlarda yönlendirmeniz gerektiğini , onunla nasıl bir iletişim kuracağınızı , gelecekte ortaya çıkabilecek bir hastalığın (otizm, asperger bozukluk vb) erken teşhisini ve tedavisini sağlamış olursunuz. Gelişim danışmanlığına 6 . aydan itibaren başlanabilir. Aralıklarını duruma göre uzmanınız belirler. Sağlıklı bir çocuk için gelişim danışmanlığı 3 yaşa kadar 2 ayda 1 ,3 yaştan sonra 4 ayda bir yapılabilir.

Aile ile ılgili Sorunlar
Boşanma, ebeveyn kaybı, travmalar, kazalar, şiddetli tartışma ve çatışmalı aile yapısı, bakıcı uyumu/ problemleri, okul – şehir değişiklikleri, yeni kardeşe uyum, kreşe ya da okula başlama, annenin işe başlaması, hastalıklar vb nedenlerle evde yaşanan bu büyük değişimlerde anne baba kadar çocuklar da duygusal değişimler ya da problemler yaşamaktadır. Bu geçiş süreçlerinin hem ebeveynler hem de çocuklar için birkaç seans da olsa uzman tarafından değerlendirilmesi gerekir. Bu süreçlerin kişilere zarar verip vermediği ve zarar vermiş ise diğer aile üyelerinin nasıl davranması gerektiği ile ilgili yönlendirilmesi gerekir.

Davranış Bozuklukları, Çocukluk Dönemine Ait Psikolojik Hastalıkların Tesbiti
Dikkat eksiklikleri, hiperaktivite bozuklukları, yaygın gelişimsel bozukluklar, tikler, kekemelik, kaygı bozuklukları, gece korkuları, yalan söyleme, cinsel sorunlar, masturbasyon ,çalma ,kardeş kıskançlığı, içe kapanıklık, otizm, down sendromu, zeka gerilikleri , konuşma bozuklukları, öğrenme bozuklukları gibi bozukluklar klinik deneyimi olan uzman psikologlar tarafından tespit edilerek gerekli ilaç tedavilerinde çocuk psikiyatristleri ile birlikte danışmanlık sürdürülür. Bu tür problemlerle karşılaşıldığında aile bir uzmana danışmadan kendi çabaları ile çözüm üretmekte olup çocuklarının gelişimleri ile ilgili olarak düzelmesi zor sonuçlara yol açabilir. Bu nedenle bir psikolog ya da psikiyatriste gitmekten çekinmemeli ve geç kalmamalısınız.

Kategori: Çocuk Psikolojisi, Genel, Haberler