Müzik Eğitiminin 10 Temel Faydası

27 Nisan 2016 Devamı

Erken yaşlardan itibaren müzik sevgisi kazanmak ve müzik eğitimi almak çocuklara çok önemli faydalar sağlar.

1. Müzik öğrenmek beynin dil ve muhakeme ile ilgili bölümlerinin gelişmesine yardımcı olur. Erken yaşlarda alınan müzik eğitimi çocuğun beynindeki dil ve muhakeme ile ilgili bölümün gelişmesine katkı sağlar. Beynin doğumdan sonra uzun yıllar boyunca gelişmeye devam ettiği biliniyor. Araştırmalar müzik eğitiminin beynin dilin işlenmesinde rol oynayan sol yarısını fiziksel olarak geliştirdiğini ve beyin hücreleri arasındaki bağlantıları artırdığını göstermiştir.

2. Müzik ve uzamsal zeka (dünyayı doğru olarak algılayabilme ve nesneleri zihinde doğru olarak canlandırabilme kabiliyeti) arasında neden-sonuç ilişkisi mevcuttur. Birleştirilmesi gereken çeşitli ögelerin zihinde görsel olarak tasarlanabilmesini sağlayan bu zeka türü ileri matematik problemlerinin çözümünden kitap kaplamak gibi günlük olarak ihtiyaç duyulabilen her türlü sorunun çözümlenmesi için gereklidir.

3. Sanat öğrenen çocuklar yaratıcı düşünmeyi ve problemleri modası geçmiş kural ve varsayımlara dayanarak değil, farklı çözüm yollarını düşünerek çözümlemeyi öğrenirler. Sanatta soruların hiçbir zaman tek bir doğru yanıtı yoktur.

4. Araştırmalar sanat öğrenen çocukların standart akademik testlerde de daha başarılı olduklarını göstermiştir. Ayrıca yine araştırmalar sanat öğrenen çocukların lise ders notlarının diğer çocuklara kıyasla daha yüksek olduğunu da göstermiştir.

5. Sanat öğrenmek çocukların farklı kültürlerle tanışmasını sağlar ve bu kültürlere mensup kişilere empati ve sevecenlikle ile yaklaşmayı öğretir.

6. Müzik öğrenirken ayrıntıları özenle bir araya getiren ve iyi bir çalışmayı oluşturan unsurları öğrenen çocuklar sanatçı olmanın ne demek olduğunu da öğrenirler. Bu standartları kendi çalışmalarında da uygulamaları yeni bir mükemmellik düzeyini ve öğrencinin içsel kaynaklarını zenginleştirmesini gerektirir.

7. Müzikte hata hatadır; enstrüman doğru sesi çıkarmıştır ya da çıkarmamıştır; notalar doğru çalınmıştır ya da çalınmamıştır; parçaya doğru giriş yapılmıştır ya da yapılmamıştır. Dolayısıyla sadece çok çalışarak başarılı bir performans göstermek mümkündür. Müzik öğrenimi ile çocuklar mükemmelliğe ulaşmak ve sıkı çalışmanın somut ödüllerini elde etmenin sürekli çaba göstermeyi gerektirdiğini anlarlar.

8. Müzik öğrenimi ekip çalışması becerilerini ve disiplini de geliştirir. Bir orkestranın doğru sesleri verebilmesi için tüm oyuncuların tek bir hedef doğrultusunda uyum içinde çalışması gerekir ve bu da müzik öğrenimi konusunda kararlılık, provalara katılma ve egzersiz yapmayı gerekli kılar.

9. Müzik öğrenmek iş yaşamında gerekli vasıfların geliştirilmesini de sağlar. Gözlem yerine “yapmaya” odaklandığından çocuklara dünyanın neresinde olurlarsa olsunlar “nasıl yapmaları gerektiğini” öğretir. Esnek ve zengin bir kafa yapısına sahip, çok yönlü kişiler işverenler tarafından da tercih edilir.

10. Müzik korkuları yenmeyi ve risk almayı da öğretir. Belli ölçüde kaygı iyi ve hayatta sık sık yaşanan bir şeydir. Bunla erken yaşlardan itibaren ve sık sık baş etmeyi öğrenmek ilerleyen yıllarda daha az sorun yaşanmasını sağlar. Risk alabilmek çocuğun potansiyelini tam olarak geliştirmesi için şart olan bir özelliktir.

Kategori: Çocuğum, Çocuk Psikolojisi, Çocuk ve Zeka, Genel, Haberler