Lösemi Hastalığının Belirtileri?

20 Aralık 2015 Devamı

Lösemi maalesef ülkemizde de hem çocuklarda varolan çocuk lösemisi, hem de yetişkinlerde ortaya çıkan lösemi açısından oldukça sık rastlanılan hastalıklardan bir tanesi. Herkesin bildiği adıyla kan kanseri denilen löseminin hem kemik iliklerinde meydana gelmesi, hem de vücuttaki diğer yapılarda da kendini gösterebilmesi mümkün. Bu nedenle dikkatle takip edilmesi gereken hastalığa karşı en ufak bir belirti görüldüğünde hemen sağlık kuruluşlarına başvurulması gerekiyor.

Çocuk lösemisi tedavisinde artık çok yüksek başarı oranları yakalanabilmiştir ancak başarısız olan vakaların büyük kısmında geç teşhis olduğu dikkat çekmektedir. Çocuğunuzda lösemi olup olmadığına dair şüpheleriniz varsa öncelikle hastalığa dair tüm bilgileri edinmelisiniz. Erkeklerde görülme sıklığı daha fazla olan lösemi aynı zamanda erkek üreme organlarına da bulaşabiliyor ve tedavinin ardından buralardan yeniden ortaya çıkabiliyor.

Hastalık riski altında bulunanlar ise pek çok kategoride yer alıyor. Özellikle ailesinde kanser geçmişi olanlar, radyoaktif ve kimyasal maddelerle sık sık haşır neşir olmak zorunda olanlar, elektrik ve GSM hatlarının ya da baz istasyonlarının yakınlarında olanlar gibi uzun vadede vücuda zarar veren etkenlere maruz kalanlar ile çocuklarında lösemi riski çok daha fazladır.

Elbette löseminin ilerlemesinin en büyük sebeplerinden bir tanesi çok geç tespit edilebilmesidir ve ailelerin daha erken tespit için çocuklarındaki belirtileri en iyi şekilde anlamaları gerekmektedir. Çocuklarda lösemi belirtilerinden kısaca bahsetmek gerekirse;

  • Soluk ten, kolay yorulma, nefes alma problemleri
  • Çeşitli eklemlerde romatizmaya benzer ağrılar gerçekleşmesi
  • Ezilme ve kanamaların durmaması. morarmaların geçmemesi ya da çok geç olması
  • Lenf bezlerinde, dalakta ve karaciğerde büyümenin farkedilmesi
  • Sık sık ve uzun süren, düşürülemeyen ateşler

Bu rahatsızlıklar aynı anda pek çok farklı hastalığın da belirtileri oldukları için pek çok anne baba maalesef doğru şekilde önlem almamakta ve başka medikal bölümlerde vakit kaybetmektedir. Bir veya bir kaç belirtinin aynı anda olduğundan şüpheleniyorsanız vakit kaybetmeden sağlık kuruluşlarına başvurarak çocuğunuza lösemi testi yaptırmanızı öneriyoruz.
Tedavi sürecinde ise gerçekleştirilen kemoterapi gibi tedavilerden dolayı hem bağışıklık sisteminde zayıflıklar hem de ortopedik sorunlar ortaya çıkabiliyor. Doğru şekilde atlatılması için tedavi sırasında kesinlikle doktorların tavsiyelerine uyulmalı ve önerilenler dışındaki davranışlardan uzak durulmalıdır.

Kategori: ÇOCUK HASTALIKLARI, Genel, Haberler