Lahusalık Nedir?

24 Ekim 2013 Devamı

Lohusalık (puerperium) bir kadının doğumdan sonra yaşadığı yaklaşık 6 haftalık süreci tanımlayan doğum sonrası döneme verilen isimdir. Bu dönem, kadınların gebelikte metabolizma ve genital sisteminde oluşan değişimlerin geriye döndüğü süreçtir. Lohusalıkta hormon seviyeleri ve rahim boyutları gebelik öncesi seviyelere geriler.

Rahim

Doğumdan hemen sonra rahim küçülmeye başlar. Bu küçülme işlemi yaklaşık 6 hafta devam eder. Doğumdan sonraki ilk birkaç günde rahim kasılmaları ile oluşan ağrılara doğum sonu ağrıları denir ve çok doğum yapmış kadınlarda daha sık görülür. Hamilelik döneminde oluşan sıvı artışı lohusalığın başlangıcından itibaren idrar ve terleme yolu ile vücuttan atılır. Bebek emzirilirken terleme daha fazla olur. İdrar yapmada zorlanma, kabızlık meydana gelebilir. Doğum sezaryen ile olmuşsa sezaryen doğumlarda kesi bölgesinde hissizlik oluşabilir.

Hormonlar

Gebelikte yükselen hormon seviyeleri geriler. hPL, hCG, FSH ve LH seviyeleri ile sex steroidleri azalarak normal seviyelerine dönerler. Prolaktin hormonu (süt hormonu) da azalarak 2 hafta sonunda gebelik öncesi düzeylerine geriler ancak emziren kadınlarda seviyeler yüksek kalmaya devam edere. Emzirme kesilmediği müddetçe de seviyeler yüksek kalır.

Psikoloji

Bazı kadınlar gebelik sonrası depresyon yaşayabilirler bu duruma postpartum depresyon denir. Ayrıca bazı kadınlarda da psikoz görülebilir.
Lohusalığın ilk haftasında psikolojik olarak şu değişiklikler yaşanabilir:
Sinirlilik alınganlık hali
Yetersiz olma korkusu yaşanbilir
Emzirememe veya sütüm gelmezse korkusu yaşanabilir
Eşten uzaklaşma hali
Değişik derecelerde depresyon
Kanama oluşabilir

Kategori: Doğum Sonrası, Genel, Haberler