Küçük Bebeklerde Uyuz ve Tedavisi

19 Temmuz 2016 Devamı

Uyuz hastalığına, ciltte yaşayan ve üreyen ufak bir böcek neden olmaktadır. Uyuz, özellikle parmak aralarında ve dirseklerde küçük kabarcıklar veya sivilceler halinde başlar. Özellikle geceleri çok kaşıntı yapar. Kaşıntılı yerler her zaman için boyundan aşağısında kalan bölgelerdir. Bebeklerde yüz bölgesinde de döküntüler oluşur. En çok etkilenen kısımlar; kalça, cinsel organlar, meme uçları, parmak, bilek, dirsek ve dizlerdir. Aşırı derecede kaşıntı iltihaplanarak kaşıntı izlerine ve yaralara neden olur. Çok bulaşıcı olduğu için aynı evde yaşayanların hepsi hastalığı almış olabilir.

Bulaşma şekli
Uyuz kişiden kişiye çabuk bulaşır. Uyuz olmak için uyuz olan birinin cildine temas etmek gerekir. Aynı yatağı paylaşmak, çocuk kreşleri, aynı elbiseleri giymek gibi durumlar uyuzun hızla yayılmasına neden olabilir.

Hastalıktan korunma
Evdeki bütün aile fertleri aynı anda tedavi edilmelidir. Bazıları uyuz mikrobunu almış ancak henüz kaşıntı başlamamış olabilir. Okul veya yuvaya giden çocuğunuz uyuz olmuş ise, öğretmenini bilgilendirerek okuldaki diğer çocukların korunmasını isteyin. Gereken tedavi başlamadan çocukların okula gitmelerine izin vermeyiniz.

Tedavi
Küçük bebekler için mutlaka doktora başvurun. Uyuz için etkili krem veya losyonu, cinsel organları da kapsayacak şekilde, vücudunuzun boyundan aşağı tüm kısımlarına sürün, 24 saat, duş veya banyo yapmadan üzerinizde bırakın. Bu sure içerisinde aynı giysileri giyin. 24 saat sonra hafif sıcak bir banyo yapıp ilacı güzelce temizleyin. Bütün giysi ve iç çamaşırlarınızı, yatak çarşaflarınızın tümünü yıkayın. Normal yıkama şekli tüm uyuz mikroplarını öldürmeye yeterlidir. Yumurtalarından çıkmış yeni uyuz böcekçiklerini de öldürmek amacı ile ilk tedaviden bir hafta sonra tedaviyi yeniden tekrar edin. Tedaviden sonra kaşıntı 1-2 hafta daha devam edebilir, endişelenmeyin.

Kategori: Bebek Sorunları, Genel, Haberler